Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sexuální výchova se příčí 40 tisícům rodičů

Ilustrační foto. Sexuální výchova ve škole bude volitelná. Děti v průzkumech většinou udávají, že informace o sexu získávají nejvíce od kamarádů. Je to dobře?
Ilustrační foto. Sexuální výchova ve škole bude volitelná. Děti v průzkumech většinou udávají, že informace o sexu získávají nejvíce od kamarádů. Je to dobře?  (Autor: profimedia.cz)
Autor: evak, ČTK - 
26. března 2011
08:26

Ministr školství Josef Dobeš (VV) chce sexuální výchovu na základních školách zakomponovat do předmětu etická výchova, který by byl nepovinný. Mohlo by to podle něj být v příštím roce.

Ministr v pátek převzal petici proti povinné sexuální výchově na školách, kterou podepsalo bezmála 40.000 rodičů. Ministr jim svým záměrem vychází vstříc.

Dobeš připomněl, že nyní se téma sexu vyskytuje v několika povinných předmětech, jako například v přírodovědě a rodinné výchově. "Nesouhlasíme, aby naše děti byly ve veřejných školách povinně vystaveny předmětům a tématům, jejichž obsah se může příčit zásadám rodičů. Tím by bylo porušeno přirozené právo rodičů na výchovu dětí," míní předsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv Anna Brychtová.

"Poslal jsem dopis ředitelům škol, ve kterém jsem napsal, že je třeba akceptovat přání rodičů, a pokud rodiče mají jiné přání než sexuální výchovu na školách, aby to respektovali," řekl novinářům Dobeš. Loni vyvolala velký rozruch příručka sexuální výchovy, po protestech konzervativních rodičů ji ministerstvo stáhlo.

Ministerstvo školství nyní připravuje úpravu vyučovacích předmětů, její součástí je začlenění sexuální výchovy do etiky. I nadále by zůstala jako volitelný předmět. Loni v listopadu přitom Dobeš nevylučoval, že by etická výchova mohla být na školách povinná.

"Požadujeme, aby se ve veřejných školách učily povinně a jednotně jen předměty a témata, kde je všeobecná společenská shoda názorů. Vše ostatní ať je vyučováno pouze volitelně na základě souhlasu rodičů, kteří musí být předem seznámeni s obsahem a metodami výuky," uvádějí nespokojení rodiče v petici.

compactdisk ( 10. srpna 2011 11:36 )

Určitě tě jsem pro sex. výchovu, pokud bude osnova přijatelná obsahem pro děti na základních školách. Proč se nebavit na různá témata ohledně sexu, či témat týkajících se dospívání, výchovy dětí atd. Stejně pokud má dítě přístup na internet, tak už má něco načteného nebo aspoň nakoukaného . A když nejsou rodiče ochotni se o tom bavit nebo poučit, či poradit svým dětem, tak aspoň škola. My jsme měli učitelku, sice až na střední, ale ta se s námi o tom uměla krásně bavit, bylo asi tím, že byla mladá.

lara50 ( 28. března 2011 18:06 )

Děti dnes můžou čerpat z různých zdrojů, např. z tisku, od bulvárů tištěných po internetové články - např. Doma.nova.cz má velmi často články o sexu velice podrobně psané, od anál. sexu přes masturbaci atd. Tyto články jsou většinou umístěny na stránce na prvním místě nahoře, s velkou fotkou. Myslím, že někteří školáci už tam čerpají informace.

lukasj ( 28. března 2011 17:17 )

Takže se nebude učit nic o evoluci (přátelé nábožensky založení), fyzika a chemie se znatelně omezí (muslimové, křesťani, šintoisté, budhisté a další), zeměpis se zjednoduší (placatá země), vesmír se zruší jako celek (to vadí spoustě fanatiků), zruší se klasické i kvantové pojetí mechaniky. Co s češtinou? Ani tady asi nebude plná shoda, některé "nadnárody a menšiny" budou proti. O dějepisu, biologii nemluvě. To je ono. Všichni se toho bojí, buďme první. Zrušme školu jako první. Chce se mě blejt, velebnosti

arcaben ( 26. března 2011 20:18 )

jak se klučík ptá táty jak se dělaj děti...Jen ať si naše ratolesti myslí,že nás nosí čáp,vráne či jiný pták,v podstatě je to pravda,že....

tomik999 ( 26. března 2011 18:54 )

No, až jejich dítě příjde domů s brekem, třeba se budou dost divit a ještě si rvát vlasy, čemu všemu mohly zabránit!

Zobrazit celou diskusi