Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Psi zachránili rodinu, ale dům vyhořel

Autor: Slávka Červená, Kjos - 
13. února 2011
05:00

O splněný sen i o střechu nad hlavou připravil požár manžele Vladimíru (32) a Hynka (39) Kopeckých. Mají velkou rodinu a v Koryčanech na Kroměřížsku si proto koupili domek se zahradou. Pět let ho opravovali. Na přelomu ledna a února ale vyhořeli. Životy a nějaký ten majetek jim zachránily fenky Aneta a Bea, které štěkaly, dokud se někdo nevzbudil. Rodina s pěti dětmi (1, 4, 8, 12, 16) neví, zda se bude moci vrátit domů. Čeká na verdikt statika. Zatím bydlí v 19 km vzdáleném Vlkoši na Kyjovsku.

"Zachránili nás psi. Feny Aneta (8) a Bea (7) v noci strašně štěkaly. Vyšel jsem na dvůr, nikde nic. Pak jsme slyšeli duté rány. Vyšel jsem znovu ven a teprve uviděl, že hoří půda," popsal neštěstí Hynek.

Prvořadé bylo probudit a vyhnat ven děti. „Mamka křičela. Byla panika. Malého brášku sbalila do fusaku a já s ním utíkala na ulici do auta. Na pyžamo jsem hodila mikinu a nazula botasky – obě levé,“ vzpomínala Anežka (12).

„Všichni jsme pak nad tou zkázou svorně brečeli,“ řekla Vlaďka (16). „Moc nám pomohla sousedka Olga Průšová (60) s manželem. Děti hned vzali Vladimíra. V blízkém okolí se nenašlo pro rodinu ubytování. Domek jim nabídla k pronájmu rodina Panákova ve Vlkoši na Hodonínsku.

„Jsme nesmírně vděčni za jejich pomoc i dalších lidí. Ale chtěli bychom se vrátit. Náš domov je v Koryčanech. Bude to tvrdé. Já jezdím s kamionem, abych vydělal. I tři týdny nejsem doma. Nemáme tu žádné příbuzné, kteří by nám pomohli,“ řekl Kopecký.

Tomu se nechce uvěřit, že příčinou ohně byla otevřená komínová dvířka, jak tvrdí hasiči. „Já mám čisté svědomí. Dvířka byla na sto procent zavřená, jinak bych se o ně uhodil. Nechápu to. Strašně mě to vzalo,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kutil035 ( 4. září 2011 11:01 )

Dobry den ja vam raknu jednu vec tato rodina seji neda verit protoze hraji na cyty lidi a kteri jim veri jenak to jsou podvodnici ned jim verit podvedli uz jednu rodinu obrali je o dost penez nejdrive jim prodavali barak a pak je umyslne vyhodili na ulicy a pak kdyz to schorelo tak hrali na cyty lidi aby jim dali na opravu nedal nic protoze toje rodina ktera umyslne podvadi lidi kolem sebe

johanka ( 15. března 2011 12:53 )

Myslím, že máš pravdu, ale hlavně aby měli ten dům pojištěný, protože si nedovedu představit, že by v dnešní době mohla rodina, která má pět dětí, stavět nový dům. Je mi jich opravdu moc líto, ale pochybuji, že to někoho bude zajímat...... V tomto případě je jasný důkaz, že PES JE NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚKA.....

mim33 ( 13. února 2011 08:33 )

Nevím, jaký bude verdikt statika, ale ten zbytek by myslím bylo i bez ohledu na něj nejlepší strhnout a stavět nový dům. Zachraňovat základy starého zchátralého domu s jistě nevyhovující izolací nemá moc cenu.

Zobrazit celou diskusi