Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Kutné Hoře po 178 letech otevřeli tajemnou kryptu!

Autor: Jan Doležal, Krvs - 
27. ledna 2011
06:19

Do barokní krypty pod kostnicí v Kutné Hoře od roku 1833 nevkročil člověk. Až ve středu, po 178 letech, do ní znovu sestoupili lidé a Blesk byl u toho! Tým odborníků bude zhruba měsíc zkoumat podloží objektu kvůli narušené statice.

Kutnohorská kostnice se každým rokem čím dál více naklání k jedné straně a může za to patrně podloží. „Geologický průzkum by měl potvrdit naši domněnku, že objekt se zasouvá do země vlastní vahou,“ konstatoval člen realizačního týmu Karel Koubský.

O kostnici kolují legendy

Přesně ve čtyři hodiny odpoledne začal náročný proces odstraňování kamenné desky, která kryptu zakrývá a váží přes půl tuny. Po čtyřiceti minutách mohli odborníci poprvé pohlédnout dovnitř krypty, v níž je údajně pohřbeno čtrnáct významných kutnohorských měšťanů.

„Není pochyb o tom, že v kryptě jsou uloženy lidské ostatky, protože tam leží zbytky zetlelých rakví,“ dodal Koubský, který jako první sestoupil po žebříku dolů.

Archeologický průzkum barokní krypty potrvá přibližně měsíc. „Možná, že geologové přitom objeví i něco jiného.  Podrobný popis krypty nemáme, ale kolují například zvěsti, že pod kostnicí vedou chodby nebo že pod kryptou je další patro,“ Jiří Arnet z římskokatolické farnosti, která je majitelem kostnice.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi