Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dálniční svodidla jsou padělky

Ministr dopravy Vít Bárta chce šetřit, ale zachovat bezpečnost
Ministr dopravy Vít Bárta chce šetřit, ale zachovat bezpečnost  (Autor: David Tesař)
Autor: Eva Hofrichterová, jos - 
12. ledna 2011
07:21

Někdo si zřejmě namastil kapsu a ohrozil bezpečnost řidičů! Místo certifikovaných svodidel, za která zaplatil stát 1400 Kč za metr délky, jsou u některých nových silnic a dálnic levnější a zřejmě i nebezpečné padělky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) narazilo při kontrole na svodidla, která nesplňují technické požadavky. Zatím se kvůli tomu musela snížit rychlost na 100 km/hod. na novém úseku D1 u Zlína!

Podle informací Blesku jsou však falešná svodidla i na Pražském okruhu, jehož stavba stála 21,5 miliardy korun. Podle ŘSD nevyhovovaly jednotlivé části svodidel na nově otevřeném úseku D1 technickým podmínkám nebo nebyly vůbec označeny identifi kační značkou výrobce. Ta zaručuje, že daná svodidla prošla bariérovými testy, při kterých se měří, kolik zábrany vydrží po nárazu vozidla. Svodidla, na kterých chybí certifikát, tak nemusí splňovat bezpečnostní požadavky. Navíc za ně ŘSD zaplatilo plnou cenu a místo originálů dostalo padělky.

„Dá se o tom tak hovořit. Každé zboží musí mít nějaké označení a tato svodidla je nemají, přestože ŘSD si objednalo originály,“ vysvětlil Blesku Jan Hoření z tiskového odboru ŘSD. Kdo za to může? Hlavním zhotovitelem stavby inkriminovaného úseku D1 z Kroměříže do Říkovic je sdružení Skanska. Podle ŘSD tak nese jako hlavní dodavatel největší odpovědnost. Vše se ale musí ještě vyšetřit. Skanska se také podílela i na stavbě Pražského okruhu, který je podle informací Blesku také vybaven falešnými svodidly.

„Nejsme si vědomi nedostatků svodidel na námi realizovaném úseku D1 Kroměříž – Říkovice. Jakékoli pochybení, na které by investor upozornil, jsme připraveni ihned řešit,“ reagovala mluvčí Skanska Lucie Nováková. „Udělám maximum pro to, aby platilo padni komu padni. Je nehorázné, že stavby nejen mnoho stojí, ale provádí se i v kvalitě, která ohrožuje bezpečnost,“ řekl Blesku ministr dopravy Vít Bárta (VV). Ten chce nyní nechat zkontrolovat normy na všech nových stavbách silnic a dálnic. Je tak možné, že se bude muset snížit rychlost na více úsecích než na zlínské dálnici.

golf33 ( 12. ledna 2011 14:59 )

Najít majitele firmy, jednatelé firmy a společníky, přivést na veřejné místo a ustřelit jim palice jako v Číně, prasatům zlodějským. Několik poprav pro výstrahu a bude od podnikatelské pakáže klid a zbydou jen poctiví ( asi tak dva, více jich tu asi nebude).

smrk ( 12. ledna 2011 12:39 )

Opravdu by mě zajímalo, kdy tohle tunelování, rozkrádání,kradení někdo v tomhle kocourkově zastaví - zřejmě jen kulka do hlavy.

majkysekv ( 12. ledna 2011 12:31 )

...určitě některý z úředníčků na nějakém úřadě musel při kolaudaci svým podpisem potvrdit, že stavbu převzal a je v pořádku a v souladu s projektovou dokumentací.A pokud se zjistilo dodatečně že tomu tak není,měl by za to nést zodpovědnost a taky jeho nadřízený by ho měl pěkně vydusit!!!Za tu zodpovědnost přeci bere peníze.A jelikož to takto funguje ve všech oblastech státní správy,nemůžeme se divit,že naše země je plná zmetků!!!!!!! Pořád se tady zabýváme korupcí vysokých státních politiků,ale začíná to už na nejnižší úrovni státní správy.Schody se vždy zametají odshora, ale dolů se taky jednou musí dojít a potom to bude možná lepší.

qqqq ( 12. ledna 2011 12:06 )

Okradená, ošizená tím pádem hrubě předržená je ta česká hrbatá hrůza. Z čeho by žili Řebíčkové ,Ouklicští , politické strany a další ? Dokonce si platili profesory z ČVUT aby dementovali prohlášení mediíí že jsou tyto cesty 3 x dražší jak dálnice v Alpách . Prostě česká sranda řízená vladnoucími i opozičními stranami. Jedině emigrace to vyřeší.

svycarek ( 12. ledna 2011 11:48 )

Český ministr dopravy se zastavil na návštěvě u svého německého kolegy. Vidí, že v garáži má ferari a lamborginhi, má velkou vilu, všude luxus. Čech se diví jak může takto žít, odkud má tolik peněz. Německý ministr říká: "No to máš tak, vidíš tam tu dálnici?" "Vidím." "Tak měla být široká 20 metrů, ale jsem to stáhl na 19. A z toho si takto žiji." Po půl roce přijede německý ministr do Čech a vidí zámek místo vily, kolem rozlehlý park, helikoptéru. Udiveně se ho ptá, jak vydělal tolik peněz. "No, to máš tak, vidíš tu dálnici?" "Nevidím." "No vidíš!"

Zobrazit celou diskusi