Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strach z dioxinů: Češi, kupujte tuzemské potraviny!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, INT, fik, jip, Kšim - 
10. ledna 2011
17:53

Ohrožuje české spotřebitele jedovatý dioxin, který se přes krmivo dostal do vepřového masa a vajec? Zatím se bát nemusíme, kontroly dovezeného masa jsou negativní. Ministr zemědělství Ivan Fuksa ovšem radí: Český klient by měl upřednostňovat české zboží.

„Všech šest odebraných vzorků vepřového masa z minulého týdne mělo negativní výsledek,“ informoval v pondělí Fuksa o stavu dovezených potravin. Odebrané vzorky vajec jsou také negativní.

V terénu však nadále zůstává 200 inspektorů a i přes finanční náročnost testů (12-20 tisíc Kč za jeden vzorek) proběhne další sběr vzorků. Krom kontrol samotných potravin se dnes zaměřily dozorčí úřady také na krmiva. Kontrolou dokumentace projdou výrobny olejů, které jsou u nás registrovány jako krmivářské provozy.

Německé krmivo obsahující rakovinotvorné dioxiny bylo kromě Holandska a Velké Británie vyvezeno také do Dánska. Podle mluvčího Evropské komise Frederica Vincenta však nehrozí, že by se vejce těchto nosnic, dostala na dánský trh.Vincent zároveň popřel, že by Slovensko zakázalo dovoz vepřového a drůbežího masa a vajec z Německa. Podle něj tak učinila pouze Jižní Korea.

O uzavření českých hranic zatím podle ministra Fuksy nemůže být řeč. Německá spotřebitelská organizace Foodwatch přišla s informací, že za vysoký obsah dioxinu v krmném tuku firmy Harles&Jentzsch mohou zbytky pesticidů na ochranu rostlin. Německé ministerstvo pro ochranu spotřebitelů to však označilo za spekulaci. V Německu zůstává zavřeno kolem 1700 farem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janedo ( 11. ledna 2011 09:36 )

To opravdu ve všem věříte Agrární komoře ?

dedek_org ( 11. ledna 2011 08:14 )

naprostý souhlas , v hondbě za ziskem není problém si udělat razítko a na něm vydělat miliony...

petr11 ( 11. ledna 2011 06:03 )

....teď nám budou dobří naši zemědělci!! Hlavně, že je nechal stát na holičkách!!

akrapaz ( 11. ledna 2011 02:09 )

To krmivo pro drůbež se dostalo do Německa z Holandska, v Německu k tomu přimíchali další sajrajt a pak to vhodili sedlákům jako vynikající krmivo. Přišlo se na to až teď, ačkoliv tento sajrat se používá už několik let.. Sedláci teď mají ovšem těžkou hlavu, protože o jejich výrobky, jako jsou vejce, drůbež, ale i vepřové maso, teď nikdo nemá zájem. To jsou nyní následky těch dnešních velkovýkrmen a lidem je dneska jedno, co požírají, hlavně, že je to levný!

franta168 ( 10. ledna 2011 23:35 )

Nechme teď stranou výrobky BIO, můžete mi dát příklad potraviny, která ve stejné kvalitě je s českým štítkem tak výrazně dražší než z dovozu?

Zobrazit celou diskusi