Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rybář zachraňuje vodáky míčem na laně

Miroslav Fousek z Dráchova na Táborsku ukazuje speciální zařízení, kterým pomáhá topícím se vodákům
Miroslav Fousek z Dráchova na Táborsku ukazuje speciální zařízení, kterým pomáhá topícím se vodákům  (Autor: Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská, ama - 
27. srpna 2010
06:15

Basketbalový míč v síti a pevné lano. Touto speciální pomůckou, která jen v letošním létě pomohla už šesti topícím se vodákům, zachraňuje životy Miroslav Fousek (64). Míč má stále po ruce jen pár metrů od jezu smrti. „Často rozhodují vteřiny. Důležité je včas hodit. Ještě než vířící buben tonoucího stáhne,“ tvrdí bývalý rybář.

Fousek po léta spravuje penzion s vodní elektrárnou ležící přímo u jezu. Míč s lanem má neustále v pohotovosti. Se záchranou tonoucích už má letité zkušenosti, stejně jako jeho syn Libor a také sousedé v okolí.

Dráchovský jez patří k nejnebezpečnějším na jihu Čech. V uplynulých letech se v něm už utopilo nejméně sedm lidí. Jakmile totiž stoupne voda, vytvoří se pod jezem dravý vodní mlýn, který semele vše. Proud je tak silný, že ze smrtící pasti nikoho nepustí.

Vodáky od riskantní jízdy neodradí ani pomníčky na břehu Vodáky od riskantní jízdy neodradí ani pomníčky na břehu | Vlaďka Hradská

„Před několika dny se tu topil kluk s dívkou z Brna. Zachraňoval je syn se sousedem. Až na třetí pokus se jim podařilo zachytit se míče a lana. Dvě těla se zmítala mezi kládami. Hrůza. Osm lidí je nakonec muselo tahat, aby překonali silný proud,“ popsal patnáctiminutový boj o život dvou vodáků Miroslav Fousek. Jez je natolik zrádný, že o život připravil i lidi, kteří ho dobře znali.

„Dřív jsem měl v pohotovosti jen provaz. Teď tu používáme tento speciální míč. Musí se ale hodit co nejdříve, dokud člověk vnímá. Už se nám stalo, že si ho vodák stihl omotal kolem ruky, ale vytahovali jsme ho už v bezvědomí,“ poznamenal Fousek. „Ale hlavně že to funguje,“ dodal.

janamala ( 27. srpna 2010 08:29 )

ten to má v nebi zicher

Zobrazit celou diskusi