Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Animace: Podívejte se na cestu radioaktivni tašky

Putování radioaktivní tašky
Putování radioaktivní tašky  (Autor: Blesk.cz)
Autor: oj - 
20. srpna 2010
21:45

Podivné putování uznávaného experta na jadernou energii a bývalého šéfa elektrárny Františka Hezoučkého s aktovkou s jadernými palivovými články až příliš připomíná trampoty Homera z legendárního seriálu Simpsonovi! Oba se shodně prochází po městě s radioaktivním materiálem jako by se nic nedělo. Jediný rozdíl je snad v tom, že Hezoučký ho nakonec nepohodí na ulici.

Před několika týdny mu část jaderného článku půjčil někdo ze zaměstnanců Ústavu jaderných paliv. Vzhledem k tomu, že Hezoučký už nemá povolení s jaderným materiálem volně manipulovat, pravděpodobně to musel být někdo z jeho známých. „O případu vám nemůžu nic říct,“ odmítl Blesk.cz sdělit další podrobnosti  ředitel ústavu Jaromír Schejbal s tím, že až bude všechno prošetřeno, rád nás po firmě provede a všechno nám ukáže a vysvětlí. Pokud se ovšem takový odvážlivec najde.

Takhle putovala radioaktivní taška>>

Hezoučký přednáší jadernou energetiku na ČVUT a studentům chtěl prý zprostředkovat zážitek, na který nezapomenou. Atrapy, které jim chtěl ukázat původně se mu totiž rozpadly a nedaly se použít. Kdyby pelety po přednášce vrátil, nikdo by se asi o ničem nedozvěděl. Putování atomové aktovky tak ale nekončí.

Jaderný expert zapomněl, že články v aktovce má a došel si do areálu elektrárny Temelín na běžnou kontrolu u závodního lékaře. Při vstupu si bezpečnostní rámy, které "střeží" Temelín ničeho nevšimly a Hezoučkého, jakoby nic, do areálu vpustily. Při odchodu už však takové štěstí neměl a spustil atomový alarm! "Šlo o lidskou blbost!" ostře zkritizoval Hezočkého předsedkyně Státního útvaru pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Vzápětí ho však omluvila: "Komu se něco podobného nestane, že?" V kruzích jaderných fyziků jsou asi procházky s podobnými palivovými články zcela běžné.

lipno ( 21. srpna 2010 16:41 )

více než stonásobné než voda z Temetína po zředění a žijeme si tu v klidu. Neblázněte, přorozené pozadí je všude, i v doma vyrobených tvárnicích

bara ( 21. srpna 2010 14:18 )

apleeeee ( 21. srpna 2010 08:27 )

Tahle 3cm tyčinka je neškodná,proto se ukazuje studentům.Z pířrody dostanete víc.

pepazdp ( 21. srpna 2010 00:35 )

co stále meleš,že šlo o běžnou lékařskou prohlídku, když ve všech Tv zprávách běželo, že šlo o předoperační prohlídku a ten trouba myslel víc na to, co ho čeká za operaci, než na to co má v tašce.

drobek ( 20. srpna 2010 22:23 )

A studentům jsem ukázal nakaženou šlapku.Už to máme všichni,hold není nad praxi.

Zobrazit celou diskusi