Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Protiraketovou obranu v České republice si doplatíme

Autor: ČTK, hto - 
1. srpna 2010
18:35

Centrum včasného varování protiraketové obrany USA by v České republice mohlo začít fungovat v polovině 2011, prohlásil v neděli ministr obrany Alexandr Vondra. Na financování projektu by se po roce 2012 měla podílet i česká vláda.

Terminál střediska budou obsluhovat čeští vojáci, které na základě sjednaného memoranda přijedou zaškolit Američané.

Podle informací Washington Post z amerického ministerstva obrany je Pentagon blízko uzavření dohody o umístění pozemního radaru v Turecku nebo v Bulharsku, napsal americký deník. Instalace tohoto radaru by umožnila spuštění první fáze protiraketového štítu v roce 2011. Vondra podotkl, že ČR má - stejně jako ostatní státy - vlastní prostředky obrany vzdušného prostoru. "Všem nám jde o to, abychom věděli, jestli do našeho vzdušného prostoru neproniká nějaký nepřátelský nebo cizí prvek," uvedl.

Byli bychom blázni se otočit zády, tvrdí ministr

Podle něj nejsou české systémy schopny registrovat události v oblasti Blízkého východu. "Z hlediska informovanosti české armády, z hlediska informovanosti všech bezpečnostních složek je to samozřejmě důležitý prvek a byli bychom blázni, kdybychom se k této možnosti otočili zády," zdůraznil Vondra.

Kdo to zaplatí?

Spojené státy vyčleňují dva miliony dolarů (38 milionů korun) pro roky 2011 a 2012 na stavbu střediska v ČR. Další financování je předmětem debat s představiteli USA a také závisí na vývoji jednání o celkovém protiraketovém systému v rámci NATO. "

Radar Radar | David Malík

"Asi ano, stejně tak jako my financujeme monitoring protivzdušné obrany státu," odpověděl Vondra na otázku, zda by část nákladů na středisko měla po roce 2012 nést i Česká republika. Roční náklady neuměl odhadnout, ale "řádově desítky milionů korun" jsou podle něj cenou, za kterou se vyplatí informace ze systémů mít. Pokud se středisko stane součástí alianční obrany, je podle něj možné usilovat o sdílení nákladů.  Zdokonalení systému podle něj potřebují především evropské země aliance.

Střely systému by podle něj nyní měly být rozmístěny v Polsku a zřejmě v Rumunsku, radarové systémy asi v Turecku. Podle původních smluv české strany s administrativou amerického prezidenta George Bushe měl v ČR vyrůst právě radar systému. Proti tomu v Česku mnoho lidí protestovalo. Poté, co Bushův nástupce v Bílém domě Barack Obama systém přehodnotil, začala jednání o nové podobě zapojení. V nich pokračovala i úřednická vláda premiéra Jana Fischera. Nynější návrh USA podle Vondry přijali ministři obrany a zahraničí této vlády Martin Barták (za ODS) a Jan Kohout (za ČSSD).

janedo ( 6. srpna 2010 09:49 )

Celá tato vláda je podivná !

cid2000 ( 2. srpna 2010 12:48 )

Tenhle neuvěřitelný válečník a hrdina si vzal za svůj osobní životní úkol sem dotáhnout za každou cenu americké rakety, nebo alespoň radárek s řídícím centrem.Stejná banda jako v roce 1968.Většina lidi si to nepřeje,ale oni to sem dotáhnou v 6 lidech.Jsou to stejní fanatici jako ti co sem dotáhli v 68 rusáky.Tenhle človíček asi moc rád válčí.Jsme členy NATO né podržtašky USA !Tohle je sólo akce USA a né akce NATO.Ikdyž teď se to snaží jako částečně dělat ve spolupráci s členy NATO.Směšný.Slavný válečník Vondra by nepřežil ani jednu noc pod širákem v Brdech.Hlavně,že má silácká slova ohledně naší akce v Afghanistánu.Chce rozšířit naše jednotky a více zapojit naší armádu do války v Afghánu.Úžasný.KOnečně se po těch letech doškrábal na toto pěkné místečko ministra obrany,kterou vždy chtěl a po,kterém toužil a teď má neomezenou pravmoc provádět své fanatické válečné sny za mír a záchranu demokracie v celém světě.Tací jako on mají v dnešní době zelenou.

otwa ( 2. srpna 2010 04:47 )

nemuseli by mit zazne obrane systemy, ktere stoji pouze ohromne castky penez.

Shelby16 ( 1. srpna 2010 22:10 )

když mi dobře zaplatíte !

Zobrazit celou diskusi