Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pražský hrad: Za vstup do katedrály sv. Víta se bude platit!

Chrám sv. Víta bude mít zpoplatněný vstup
Chrám sv. Víta bude mít zpoplatněný vstup  (Autor: Foto Blesk - Jiří Hadač)
Autor: Tereza Hořínková, ČTK - 
27. července 2010
22:58

Sedmnáct let tahanic o katedrálu svatého Víta… Spor církve a Pražského hradu. Nejdříve se představitelé dohodli na společné péči a teď rozhodli: Za vstup do katedrály se bude platit! Už od 2. srpna. Zadarmo se tak návštěvníci dostanou jen do malé části katedrály u vchodu… A historická část bude přístupná pouze se vstupenkou, a to jen na některý z prohlídkových okruhů.

Za návštěvu jedné z turisticky nejvyhledávanějších památek se v minulosti platilo jen od září 2006 do dubna 2007, kdy se o chrám starala církev. Tehdy vstupné vyšlo na stokorunu. Když chrám po rozsudku Nejvyššího soudu přešel pod Správu Pražského hradu, vstupné se zrušilo.

Teď si ale budete smět katedrálu projít jen se vstupenkou. A to na jeden ze dvou okruhů… Za prohlídku velkého okruhu, který zahrnuje Starý královský palác, baziliku sv. Jiří nebo Obrazárnu Pražského hradu, zaplatí turisté 350 korun. Malý okruh čítající třeba Starý královský palác vyjde na 250 korun. Výše vstupného se prý ale zavedením nového pravidla nezmění.

„Opatření zamezí tvorbě dlouhých front a urychlí prohlídky katedrály,“ vysvětlil František Kadlec ze Správy Pražského hradu. Lidé, kteří zaplatí za prohlídku v rámci jednoho ze dvou okruhů, se podle něj navíc do katedrály dostanou rychleji a budou si moci prohlédnout celou historickou část budovy.

sakra ( 28. července 2010 11:39 )

S tím nepočítejte. To by snad mohlo platit pouze pro cigána a ty to nezajímá.

zlatovlaska ( 28. července 2010 03:21 )

nemyslim si ze v prahe je viacej turstov ako v parizi alebo rime...ale nespominam si ze by som platila do notre dam, sacre cuer, baziliky sv. petra alebo dalsich 500 kostolov v rime. a vyhovorka ze sa nebudu tvorit rady je blbost, turisti pocitaju s radami na turisticky zaujimavych miestach. tam kde nie je vela ludi to nestoji za pozretie. lespie je povedat, chceme zarobit, nechceme platit opravy z vlastneho.

petrpan ( 28. července 2010 01:04 )

Mě to moc netankuje.. Jsme v Česku, ne? Že mají v Německu výprodej - triko za 3 eura? U nás to stejné za 150Kč..??!?? Vzhledem k jejich platům a našim.. Necháme se furt odírat. Jako to stádo.. Bohužel. Ale k věci-loni jsem se "připletl" k zahraniční skupince turistů-a měl jsem vše gratis . Ůmyslně připletl.. No a? Rád zaplatím-ale takové pálky.. Takže-stačí napodobit zahr. turistu-triko, ledvinka, batůžek..lahev s vodou , nějaké to "cool", "yes" nebo "nemtudom.." (záleží na národnosti-k asiatům ne- tam nezapadnete.. ) a nezbytný fot'áček.. Fot'te vše, i paní pokladní.. kliky apod. Jako celá výprava.. Úspěch zaručen!

Shelby16 ( 27. července 2010 23:46 )

Navrhnu prezidentovi Klausovi, aby sociálně slabší občané měli velký okruh jen za 35,- Kč, tedy se slevou 90% Snad mě vyslyší...

Shelby16 ( 27. července 2010 23:37 )

Tolik peněz ! To je můj celodenní výdělek. Pražský Hrad patří všem - tedy i mě ! Už Karel IV to tak chtěl, aby každý chudý poddaný měl volný přístup na Pražský Hrad

Zobrazit celou diskusi