Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nápad véčkařů: Postavíme Kaplického chobotnici, zbouráme Kongresák

"Blob" by mohl stát na Vyšehradě místo Kogresáku.
"Blob" by mohl stát na Vyšehradě místo Kogresáku.  (Autor: Fotomontáž Blesk.cz)
Autor: Tereza Hořínková - 
19. července 2010
17:52

Bude, nebo nebude chobotnice od Jana Kaplického? Vyroste, nebo nevyroste na Letné? To jsou dvě nejčastější otázky, kterými si teď lámou hlavu lídři pražských kandidátek!

Národní knihovna se sice už rozhodla pro třímiliardovou opravu Klementina, Markéta Reedová (VV) má ale vlastní plán. Chce, aby Kaplického knihovna vyrostla na Vyšehradě! Místo Kongresového centra!

Kontroverzní Kaplického chobotnice, stavba za skoro tři miliardy, možná dosedne až na Vyšehrad. Jedním z důvodů, proč nakonec nestojí na Letné, bylo i to, že by narušovala historické panoráma Prahy. Ovšem podle Markéty Reedové, kandidátky na primátorku za Věci veřejné, je tohle to správné místo na »Oko nad Prahou«.

„Kongresové centrum je místo, které nyní polyká jen peníze. Už nemá to využití, co mělo dříve. A takhle by se spojily dvě věci dohromady. Už jsem si vyžádala dokumentaci a nechávám si zjišťovat, kolik by stálo zbourat Kongresové centrum,“ svěřila se Blesku Markéta Reedová s tím, že nápad odkoukala ze sousedního Německa.

„V Berlíně nechali zbourat Palác republiky. Stálo to 12 milionů eur (305 milionů korun – pozn. red.). Tak myslím, že cena bude podobná. Stačilo by, kdybychom jen trochu více šetřili, nebyla by Opencard a jiné zbytečné projekty,“ pokračuje Reedová. Nakonec dodala, že pokud by se takhle obával investovat do moderních staveb Karel IV., nikdy bychom prý neměli stověžatou Prahu...

whocares ( 20. července 2010 12:32 )

Nahradit aspoň nenápadný Pakůl velmi nápadným paskvilem knihovna a ještě za 12 mil Euro, to nemůže napadnout nikoho normálního!

meadow ( 20. července 2010 11:43 )

Praze chybí moderní architektura. Nemůžeme se stále spoléhat jenom na historické pomátky. Kaplického knihovna by mohla oživit upadající turistický ruch.

jos54 ( 20. července 2010 11:22 )

Chobotnice je naprosto trefný a výstižný památník všem mafiánům, kteří nám vládnou a berou vše, co ještě nebylo rozkradeno. Na vršku chobotnice by ještě mohla být socha sv. Johna.

sirena ( 20. července 2010 10:52 )

Z Brna sice nejsem, ale něco natom bude, když za Brno do senátu kandidoval bývalý ředitel Komerční banky Salzmann a teď za Věci veřejné Bárta a byli zvoleni.

majojo ( 20. července 2010 10:11 )

Ty jsi jistě z Brna, co? Brno je internační tábor pro Moraváky, kteří se nepovedli.

Zobrazit celou diskusi