Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bič na zlobivé děti: smlouva učitele s rodiči!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Facebook.com)
Autor: val, ČTK - 
20. července 2010
05:33

DISKUZE: Děti si k pedagogům dovolí ve škole opravdu hodně. Učitelům většinou nezbývá, než tomu pouze přihlížet. Jenže tomu je nejspíše konec. Ministr školství Josef Dobeš (VV) plánuje, že tuzemští učitelé budou podepisovat s rodiči smlouvu o chování dítěte ve výuce!

Co to znamená pro učitele?

Vyučující by konečně měli mít pravomoci potrestat neukázněné děti. Podepsáním smlouvy mezi zástupci základních a středních škol a rodiči by tak na sebe rodiče převzali zodpovědnost za vystupování svého potomka na školní půdě.

"Musí se řešit dlouhodobá bezmoc učitelů vůči narůstající agresivitě ve škole a nerespektování autority učitele," řekl Dobeš Lidovým Novinám. Smlouva by podle něj jasně nastavila pravidla, jak to ve škole funguje, jaké mají povinnosti rodiče, jaké žáci i škola. "Pod tato pravidla by se rodiče podepsali, a tím se zavázali k jejich plnění," dodal ministr školství.

V Británii tento systém funguje již několik let

Český systém vzdělávání by se tak mohl přiblížit moderním školám v zahraničí. Dobeš se totiž inspiroval v Británii, kde podobná smlouva mezi zákonným zástupcem žáka a školou existuje již několik let.

Trest? Vyloučení z výuky

Jak přesně má smlouva, která by platila na všech základních a středních školách, vypadat, ještě není definitivně rozhodnuto. Každopádně by v dokumentu mělo být popsáno například to, jak se škola bude chovat k dětem, které v hodině vyrušují a jsou agresivní.

"V takovém případě by byl žák třeba vyloučen z výuky. Na řadu by přišla alternativní náplň hodiny. Tou by byl pohovor se školním psychologem a nějaká forma terapie," vysvětlil LN Dobeš.

Učitelé si nápad pochvalují

Tím, že by byl postup popsán ve smlouvě stvrzené rodiči, by škola měla ke svému jednání podporu od rodičů. Existence dohody má být navíc součástí školského zákona. Učitelé a ředitelé škol ministrův nápad vítají.

V současné době učitelé nemají prakticky žádnou možnost okamžitě reagovat na výtržnosti při vyučování. Myslíte si, že podobný předpis by mohl šikaně na školách zabránit? Piště své názory do diskuze pod článkem.

gogo ( 22. července 2010 08:02 )

Souhlasím.

duncanidaho ( 21. července 2010 21:06 )

Ředitelka by samozřejmně napsala, že to nesmí. A ikdyby s tím vedení školy souhlasilo, problém by to byl. Když děti ve škole něco provedou, nesmí se jim dát jako trest např. uklidit třídu, smazat tabuli atd. Důvod? Alternativní trest.

gogo ( 21. července 2010 15:25 )

Učitelé převedevším nemají vážnost společnosti, nemají pravomoce a každý rodič hajzlíka - podnikatel - s učitelem zamete tak, že ten nestačí počítat schody. Jsem z učitelského prostředí a mohu potvrdit, že film "Vratné lahve" popisuje tuto situaci ještě mnohem mírněji než jaká je často realita...

gogo ( 21. července 2010 15:20 )

A proč ten čas a tu trpělivost nemají ? Když se jedná o prioritu ?

gogo ( 21. července 2010 15:18 )

No tohle je rozumný příspěvek... Netřídá se pod tímto nickem více osob ?

Zobrazit celou diskusi