Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hrozí zřícení Blanky i jinde?

Metrostav v těchto dnech vyplňuje jámu betonem
Metrostav v těchto dnech vyplňuje jámu betonem  (Autor: Tomáš Vrbenský)
Autor: Kateřina Kycltová - 
10. července 2010
08:51

Hrozí zřícení tunelu Blanka i na jiných místech? Chtělo by se odpovědět, že určitě ne, jenže… Strop tunelu neměl spadnout ani v úterý, ukázalo se totiž, že už byl vyztužený! Jak je to možné, není nakonec chyba v celé technologii? Že tohle prostě musel někdo zpackat, si myslí už i Český báňský úřad! Na nešťastný pohyb zeminy se tak pánové z Metrostavu asi vymlouvat nemůžou

Metrostav včera seřval i primátor Pavel Bém! Za to, že po třech dnech od sesuvu tunelu dodal na magistrát jen dvoustránkovou zprávu. Právě Metrostav je jako zhotovitel stavby za 26 miliard (!) v čele mezi možnými viníky. „Vyjadřujeme zásadní nesouhlas s tím, že doposud nevědí, co se vlastně v místě propadu stalo!“ supěl Bém.

Čisté ruce

Podle magistrátu ve zprávě chybí, kdo je za to zodpovědný, co se na místě dělo a jak se zamezí dalším propadům. To chce magistrát vedět do úterý. Metrostavu dokonce hrozí odstoupení od smlouvy.

„Chceme mít jistotu, že to není naše vina a že je projekt v pořádku,“ tvrdí Bém. Potřebuje mít Praha co nejdříve čisté ruce a smést problém opět pod koberec? Nebylo by to poprvé.

Už minulý rok magistrát požádal nezávislou firmu o audit stavby. Výsledné zprávy poukazovaly na chyby při kontrole ražby, pochybení při vyměřování stavby nebo špatné vyhodnocování technologických postupů. „S částí výsledků jsme se neztotožnili, na zbytek jsme dohlédli,“ tvrdí radní Radovan Steiner. Na úsek u ministerstva kultury se asi dohlédnout pozapomnělo…

Práce se v místě sesuvu prozatím zastavily

Jestli se vůbec nějakých konkrétních viníků dočkáme, o čemž se dá pochybovat, tak to bude nejdříve za dva měsíce. V místě sesuvu se zatím práce pozastavily, což bude zřejmě vést k milionovým ztrátám. „Jsme v tříměsíčním předstihu, takže rok dokonč ení (2012) by se měl dodržet,“ uvedl radní Steiner. To ovšem platí pouze když bude stavět Metrostav.

Jak o vinících, tak i o příčinách sesuvu se stále jen spekuluje. „Buď to může být chyba v projektové dokumentaci, nebo technologická nekázeň,“ říká Dušan Havel z Báňského úřadu.

Špatné geologické podmínky? To téměř vylučuje! Začnou se bortit i už dokončené úseky tunelu? „To se nemůže stát. Úsek u ministerstva kultury nebyl ještě hotový,“ tvrdí mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Určitě? „U minulých sesuvů (pozn. red.: v roce 2008 dvakrát ve Stromovce) se tunel vždy propadl tam, kde ještě nebyl vyztužený. Teď to tak není,“ řekl náměstek primátora Rudolf Blažek.

libor123 ( 10. července 2010 14:44 )

Podle mého názoru je to šlendrián první třídy. Pochopím jednou může se stát, ale když je to po třetí tak by měla firma být vyhozena a dodělat to někdo zodpovědnější. Jak může vystužený most padnout? Tak výstuhy nebyli dostatečně silné a někdo podcenil bezpečnost. POdle mě je to jednoznačně vina stvební firmy a ta by měla být vyměněna za jinou zodpovědnější a hlavně by měli být kontrolovány a řádně vystuženy všechny ražené části tunelu aby se předešlo podobným událostem.

Zobrazit celou diskusi