Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neštěstí na svatbě: Pro zraněnou nevěstu letěl vrtulník!

Autor: šim, puk, ČTK, rvs - 
9. července 2010
12:05

VIDEO ZE ZÁCHRANNÉ AKCE: Měl to být jejich nejšťastnější den v životě, jenže skončil tragicky. Jen několik chvil poté, co si snoubenci řekli ano, propadl se dřevěný mostek se sedmi svatebčany do třímetrového příkopu. Zranili se čtyři lidé, nejhůř dopadla nevěsta, kterou odvezl vrtulník s pochroumanou páteří.

Svatební tragédie se odehrála v horské divočině u lesního hrádku Aichelburg nad krkonošským Horním Maršovem.

"Přímo na hrádku se konala svatební hostina, během které se 17 lidí postavilo na mostek, který se zřítil, a sedm ze svatebních hostů utrpělo zranění," řekl mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza. Jeden ze zraněných byl převezen vrtulníkem do hradecké nemocnice s podezřením na poranění páteře, další tři lidé utrpěli zlomeniny, zbývající zranění vyvázli s drobnějšími poraněními.

Video ze záchranné akce:

Video  Video z neštěstí v Horním Maršově  - Hasičský sbor Horní Maršov
Video se připravuje ...

Neštěstí kvůli svatební fotce

„Mostek spadl, když se svatebčané opírali o zábradlí a zdola je snímal fotograf. Rupnul ztrouchnivělý spodní trám a se ze zábradlím to spadlo takřka celé dolů. Zůstal tam jen jeden trám, který jsme uřízli,“ řekl hasič, který zasahoval při nehodě.

Můstek ale tíhu nevydržel a zřítil se do skalní průrvy. "Příčinou neštěstí byl zřejmě shnilý trám, který nevydržel zátěž, když se 17 lidí při focení nahrnulo na jednu stranu mostku," řekl Pavel Klimeš z rodinné firmy Veselý výlet. Stav dřevěného mostku vedoucího k hrádku kontroloval letos na jaře, žádné poškození prý nebylo patrné. "Do opravy mostku bude Aichelburg uzavřený," dodal Klimeš.

Zásah v obtížném terénu

Záchranáři museli na místo neštěstí vystoupat v těžko přístupném terénu. "Hasiči museli s nosítky a dalším nezbytným vybavením vyjít zhruba 200 metrů do strmého kopce, aby se dostali ke zraněným osobám. Hasiči zraněné ošetřili a postupně snesli na přístupné místo," popsala zásah mluvčí hradeckých hasičů Martina Žahourková. Na zásahu se podílela i krkonošská Horská služba. Kvůli neštěstí policie uzavřela hlavní silniční tah mezi Pecí pod Sněžkou a Trutnovem. Po 14:30 byla cesta opět průjezdná.

Lesní hrádek Aichelburg stojí na lesnatém úbočí Světlé hory v nadmořské výšce 736 metrů nad mořem. Stavba romantické zříceniny, kterou postavil lesní personál panství Maršov jako památník Bertholda hraběte Aichelburga, byla ukončena v roce 1863. V roce 1995 vzniklo sdružení Hradní společnost Aichelburg, která začala s obnovou památky, která byla zpřístupněna v roce 2000.

havlovka1 ( 12. července 2010 13:45 )

no on ten zbylej tram taky evidentne zdrave nevypada, ale to je proste ted uz pozde ...

havlovka1 ( 12. července 2010 13:32 )

taktez moc preji zdravi, to je nejdulezitejsi

havlovka1 ( 12. července 2010 13:31 )

Napad vybornej, a tech lidi tam ve veselem vyletu je skutecne daleko vic, myslim ze by to nikoho nenapadlo, me spis udivuje jak ze se fotky dostali do Blesku, no ono na cizim nestesti se nejlepe profituje coz? PRO PANA ohleduplneho fotografa - neprala bych Vam nikdy aby se toto stalo nekomu z Vasich blizkych a nejaky znamy to dal do novin

havlovka1 ( 12. července 2010 13:18 )

URCITE - MUSI MIT STESTI tohle je jeste vic spouta

havlovka1 ( 12. července 2010 13:17 )

presne cekali az se zase nekomu neco stane, coz je u nas v cechach bohuzel normalni

Zobrazit celou diskusi