Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Propad tunelu Blanka! Kontroly varovaly už loni!

Autor: Šimon Hradní, hto - 
8. července 2010
08:10

K propadu stropu tunelu Blanka u ministerstva kultury možná nemuselo vůbec dojít! Již zprávy kontrolorů z loňského roku, které má Blesk k dispozici, ukazují na vážné nedostatky při stavbě tohoto úseku!

Město je však moc vážně nebralo! A to za ně Praha zaplatila přes čtyři miliony!

Po dvojnásobném propadu tunelu ve Stromovce v květnu a říjnu 2008 město uzavřelo smlouvu za 4,5 milionu korun s nezávislou firmou. Ta měla provést audit stavby a ukázat na závady. Město dostalo od této firmy do ruky asi 40 zpráv, část z nich má Blesk k dispozici. A zprávy z konce loňského roku Blanku pořádně kritizují.

Věděli o stavu Blanky od roku 2009

Podle kontroly z října 2009 docházelo právě v úseku Myslbekova – Prašný most, kde se Blanka v úterý propadla, k chybám při kontrole ražby. Zpráva nabádá stavbaře, aby lépe vyhodnocovali chování terénu a přizpůsobili tomu i technologické postupy. „S touto zprávou jsme se neztotožnili,“ sdělil Blesku ředitel odboru městského investora Jiří Toman. Zpráva nezávislé firmy také mluví o pochybení při vyměřování stavby, financování projektu a vypisování faktur za odvedenou práci, kritizuje i nedostatečnou kontrolu. „Supervize na stavbě nenalezla základní standardní struktury a nástroje sloužící ke kontrole průběhu, organizace a kvality prováděných prací,“ píší auditoři v závěru říjnové zprávy.

Pokud šetření policie a báňského úřadu prokáže, že vinu za úterní propad Blanky nese Metrostav, město by nejspíš rozvázalo s firmou smlouvu a dokončení projektu by bylo na jiném staviteli. Navíc by Metrostav mohl přijít i o další velké zakázky, jako je třeba stavba pražského metra. „Určitě by to vliv na další zakázky pro Metrostav mělo,“ sdělil Blesku primátor Pavel Bém s tím, že poslední slovo budou mít právníci.

Ražba Blanky se zastaví na měsíce

Po úterním obřím sesuvu půdy se ražba tunelu Blanka na dlouhou dobu zastaví. Důvod? Posudky, testy, expertní týmy a další posudky… Prošetření incidentu, který si naštěstí nevyžádal žádný lidský život, bude stát další miliony! Navíc báňský úřad nařídil zpracování nového geologického průzkumu a přepracování dokumentace k části tunelu v okolí Brusnice. Do té doby zakázal další ražbu!

Událost vyšetřuje policie i Český báňský úřad. Zajistily už první dokumenty, probíhají výslechy svědků, vypovídal i bagrista, kterého sesuv zeminy uvěznil na mnoho hodin v kabině stroje. Mezitím dělníci kráter zaplombovali 400 kubíky betonu. Možná to byla jejich poslední práce na dlouhé týdny…

„Z mých zkušeností budou výsledky vyšetřování tak za dva měsíce, tím pádem bude ražba stát,“ řekl Blesku Dušan Havel z Českého báňského úřadu. Praha chce přizvat k vyšetřování i nezávislou fi rmu ze zahraničí. „V pátek se tím budeme zabývat na mimořádné radě,“ řekl Blesku primátor Pavel Bém. Už při propadu Blanky ve Stromovce před dvěma lety Bém sliboval, že za to požene viníky k soudu, ale… Nic se nestalo, trest nepadl.

Zprávy varovaly už na podzim 2009

*Jestliže nějaké práce byly provedeny na základě chybných výsledků zeměměřičské činnosti zhotovitele, je tento povinen provést nápravu na vlastní náklady a ve schodě s pokyny správce stavby.

*Vzhledem k očekávanému zatížení životního prostředí (hluk, vibrace) stavebními pracemi, supervize klade otázku, proč nebyla uvažována jiná technologie ražby pod zástavbou na Letné (např. fréza), když se problémy s trhacími pracemi a vibracemi mohly očekávat.

*Nelze tedy žádným způsobem garantovat technologickou správnost prací, použití projektem předepsaných materiálů a chybí tak i důležitý nástroj pro fakturaci provedených prací.

*Závěr: Supervize bohužel na stavbě nenalezla základní standardní struktury a nástroje sloužící ke kontrole průběhu, organizace a kvality prováděných prací rozsahu projektu Blenka a v důsledku neexistence výše popsaných struktur a nástrojů je její činnost omezena na namátkové a bodové kontroly stavby.

sakra ( 8. července 2010 09:50 )

Takhle "kvalitně" kdyby se stavěl tunel mezi Francií a Anglií to by byla sranda.

hugu ( 8. července 2010 09:08 )

má nějakou atrakci pro turisty,Praha jich má také dost a když k tomu přidá tunel od nikud nikam za pusinku(co je pár miliard proti nechtěnému těhotenství),přiláká další turisty,vskutku dobrý záměr.

Zobrazit celou diskusi