Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tenhle most patří do ztrát a nálezů!

Autor: Vlaďka Hradská - 
8. června 2010
05:00

Najít se dá ledacos. Od klíčů, peněženek, mobilů či hodinek přes jízdní kola až třeba po kožich. Tak kuriózním nálezem jako Mirovice, městečko na Písecku, se však jen tak někdo pochlubit nemůže. V seznamu ztrát a nálezů mají totiž mirovičtí kamenný most!

A není to žádná bezvýznamná malá lávka, ale kamenný most se čtyřmi oblouky z roku 1875. Kdysi po něm dokonce vedla silnice první třídy spojující Tábor s Plzní. Teď se ale ukázalo, že dotyčný most nejenže nikomu nepatří, ale že úředně vlastně ani neexistuje.

„Chtěli jsme ho opravit, protože je v dezolátním stavu. On ale nemá žádné evidenční číslo. Posledním vlastníkem bylo Ředitelství silnic a dálnic, které v roce 1978 postavilo obchvat Mirovic a zapomnělo ho předat městu,“ poznamenal starosta Zdeněk Bárta.

Najde se majitel?

Tak se stalo, že most už desítky let nemá vlastníka. „Lámali jsme si hlavu, jak ho dostat oficiálně zpátky, kdysi ho totiž postavila Obec mirovická. Na nic jsme ale nepřišli. Až právníci vymysleli, jak na to,“ řekl starosta Bárta. Pomohl jim občanský zákoník z roku 1964. Stačilo napsat oznámení o nalezení opuštěné věci. Když se do půl roku o most nikdo nepřihlásí, připadne do vlastnictví Mirovic.

c3rb3r0s ( 9. června 2010 22:52 )

O to se nebojím, o ten most se určitě někdo přihlásí. Česko je plné ***k.

Zobrazit celou diskusi