Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Počasí v Česku: Dva týdny bude pršet!

Příští dva týdny nás podle meterologů čeká deštivé počasí.
Příští dva týdny nás podle meterologů čeká deštivé počasí.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: Tereza Hořínková - 
25. května 2010
13:07

Podle meterologů nás čekají dva týdny deště. Po třech nedělích, které spíše připomínaly sychravý podzim, se sice oteplí, o krásném květnu si ale zatím můžeme nechan jen zdát.

„Poslední květnový týden nás čeká velká oblačnost, déšť a přeháňky. Na slunečné dny si tak budeme muset počkat nejméně do 5. června,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Meteorologové varují před bouřkami

„Celý příští týden teploty sice neklesnou pod 15 °C, na většině území ale bude pršet,“ uvedla Honsová. I když meteorologové varují před bouřkami, které už dnes zasáhnout především jižní část republiky, rozsáhlejší povodně by se objevit neměly.

K pravému jarnímu počasí si tak můžeme zatím opravdu jen přičichnout. Stromy už pomalu odkvétají a hezké počasí stále nikde. Nezoufejte! Od 6. června se prý budeme i opalovat! „Po pondělní dešťové smršti by se dnes přes den měly mít na pozoru především kraje Jihočeský, Vysočina, Jihomoravský a Zlínský,“ dodala Honsová.

Bouřky mohou být ojediněle provázeny nárazy větru o rychlosti až 75 kilometrů v hodině a kroupami. Napršet by mohlo až 30 milimetrů srážek. „Přívalové srážky se mohou ojediněle projevit prudkým stokem ze svahů, rozvodněním malých vodních toků, zatopením níže položených míst, sklepů, garáží, bytů a podobně,“ upozornili také meteorologové. Kvůli silnému větru mohou také padat stromy.

Jaké počasí nás čeká?

Úterý 25. 5. 2010
Objeví se mraky, postupně na většině území zaprší, ojediněle se objeví i bouřky. Nejvyšší teploty 17 až 21 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 12 °C.

Středa 26. 5. 2010
Ve středu bude zataženo až oblačno, postupně déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Noční teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 15 až 19°C.

Čtvrtek 27. 5. 2010
Čtvrtek bude celý den zataženo, na většině území zaprší, místy se opět objeví bouřky. Noční teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 15 až 19 °C.

Pátek 28. 5. 2010
Proměnlivá oblačnost, místy přeháňky. To je páteční scénář s nočními teplotami 10 až 6 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

Další dny
Od soboty do úterý předpokládají meteorologové, že bude převážně velká oblačnost – oblačno až zataženo, občas déšť, ojediněle bouřky. Noční teploty 11 až 5 °C. Denní teploty 13 až 18 °C.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi