Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vystavil golema, zaplatí 50 tisíc!

Golem a rabín
 (Autor: Archi Abc)
Autor: Šimon Hradní, Veronika Pukačová - 
11. května 2010
22:25

Muzeum voskových figurín v Praze musí zaplatit 50 tisíc korun za vystavování soch golema. Městský soud v Praze včera částečně vyhověl žalobě Dagmar Dományové, která je dědičkou autorských práv sochaře Jaroslava Horejce.

Ten podobu obřího hliněného monstra do filmu Císařův pekař - Pekařův císař vymyslel. Co by to mohlo znamenat? Golem zmizí z muzeí, restaurací, obchodů…

Rozsudek zatím není pravomocný, majitel Wax Museum Prague Zdeněk Kočík však řekl, že se proti němu odvolávat nebude. „Jsem majitelem galerie, takže vím, že za vystavení originálu Muchy nebo Dalího se platí koruna dvacet za dílo a den. Za rok to dělá asi čtyři stovky. Padesát tisíc je nemravné,“ řekl Kočík s tím, že tuto částku zaplatí a tím pro něj celá záležitost skončí.

Zástupce Dományové už tak jednoznačný názor nemá. „Zda se odvoláme, záleží na klientce,“ řekl po vynesení rozsudku jeden z právníků Dományové, Rudolf Leška. Vzhledem k včerejšímu výroku soudu to však nevyloučil.

Soudce Martin Valehrach totiž svůj verdikt odůvodnil tím, že muzeum použilo na výrobu svého golema jen některé prvky z původní podoby od Jaroslava Horejce. Jde například o praskliny na hliněném těle, které jsou překryté železnými pásy. „Může to být naopak o zvýšení žalované částky, protože oni ten originál zfušovali,“ interpretoval rozsudek Leška.

A o peníze se třesou i další firmy s golemem jako maskotem. Soudce Valehrach řeší další dvě žaloby, kterými se dědička domáhá celkem 250 tisíc korun za zneužití sochy golema. Další žaloby se připravují. Pokud nabude včerejší rozsudek právní moci, může zmizet golem z povědomí turistů a zůstane už jen ve filmu. Většina institucí a podnikatelů, kteří postavu používají, ji totiž z obavy před žalobou majitelky autorských práv raději začali schovávat.

Golem a rabín Golem a rabín | Archi Abc

e.44 ( 12. května 2010 09:02 )

je horší zlodějská vyžírka než OSA a RIAA dohromady.

anelam ( 12. května 2010 07:47 )

mně vždy zvedne tlak-co si jako myslí-GOLEM BYL STVOŘEN PRO FILM A -návrhář jistě dostal zaplaceno!!!!!Tak jak pekař který vymyslel třeba vánočku?Tahle DAGMAR-nestvořila nic a chce těžit ?Já bych ji toho Golema dovezla do bytu a byl by pokoj To samé když zpěváci stále berou chechtáky za písničky 40 let staré-jednou ji zazpívají ta se natočí-dostají zaplaceno ,jakápak autorská práva?Nás také nikdo neplatí za práci kterou vykonáme donekonečna!!!

lipno ( 12. května 2010 07:37 )

ten vyšel na známkách a nechával si za KAŽDOU známku zpaplatit. Autorem Golema je prý rabi Loewe! Mimochodem - proč není otisknuta i dotyčná kopie, pokud se soudí a tvrdí, že kopie je zfušovaná, pak to NENÍ kopie, ale inspirace

kohoutek ( 12. května 2010 07:26 )

Že zrovna pana Kočíka nemusím, měl jsem tu čest ho poznat, ale v tomhle kupodivu stojím na jeho straně. Za chvilku budou chtít majitelé platit za pronájem vzduchu, který dýcháte v jejich ulici. Jsou to všechno nenažranci a tahle bába s tím golemem je teda už vrcholem. Z

palko1961 ( 12. května 2010 00:36 )

baba. Znarodnit a bude pokoj od vsech vy.cancu.

Zobrazit celou diskusi