Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zlatá ulička se na rok zavírá

Autor: Šimon Hradní - 
3. května 2010
05:00

Je zavřeno! Zlatá ulička na Pražském hradě včera přivítala na dlouhé měsíce poslední-ho turistu. Nyní se musí nájemníci krámků vy-stěhovat, aby mohla začít dlouho chystaná re-konstrukce. Pokud to půjde podle plánu, vše by se mělo stihnout během jednoho roku. Za tu do-bu se však změní hodně věcí.

Zákoutí Pražského hradu, kde za dob monarchů síd-lili především chudší zlatníci, čeká rekonstrukce. „Prosakuje tam voda ze staré kanalizace k základům domků. Proto je třeba odkrýt dlažbu, provést ar-cheologický průzkum a vyměnit kanalizaci,“ objas-nil Blesku mluvčí Hradu David Šebek. Do záchrany asi nejslavnější pražské uličky dá správa Hradu 34 milionů korun.

Po dokončení oprav se však do Zlaté uličky už mnoho obchodníků nevrátí. „Bude tam čtyři nebo pět krámků, ne 15, jak je tomu nyní. Ve zbytku domků chceme udělat stálou expozici, která bude vyprávět příběh Zlaté uličky,“ doplnil Šebek.

Hrad otevřel Rožmberský palác

Rožmberský palác otevřela správa Hradu pro veřej-nost už 12. dubna. Návštěvníci mají příležitost vidět unikátní kapli Nejsvětější Trojice a Neposkvrněného početí Panny Marie s freskovou výzdobou nebo zrestaurovaný renesanční Rožmberský sál. Část prostor je také zařízena jako apartmá chovanky Ústavu šlechtičen, který zde založila císařovna Ma-rie Terezie. Vstupné do Rožmberského paláce je za-hrnuto do současných prohlídkových okruhů.

Rožmberský palác s freskovou výzdobou je novým lákadlem hradu Rožmberský palác s freskovou výzdobou je novým lákadlem hradu | David Malík, Jiří Hadač, Jiří Černohorský

Orloj už znovu funguje

I když na pražský orloj útočí jedna skupinka vanda-lů za druhou, stále se daří udržet ho v provozu. Po posledním útoku z 21. dubna, kdy parta cizinců ho-dila na ikonu Staroměstského náměstí odpadkový koš, měla socha Hvězdáře ulomenou ruku. I to se však podařilo rychle opravit a v pátek se mohl Hvězdář v plné parádě vrátit pod klanící se apoštoly.

Opravenou sochu Hvězdáře odborníci v pátek vrátili na staroměstský orloj Opravenou sochu Hvězdáře odborníci v pátek vrátili na staroměstský orloj | David Malík, Jiří Hadač, Jiří Černohorský

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zlymikes ( 3. května 2010 05:45 )

chudší zlatníci / a alchymisté/ ,dnes zlatokopové v podobě prodejců různých kýčů. Lze jen uvítat záměr,že počet krámků se vztahem k hradu a dějinám se omezí na třetinu a ve zbytku bude expozice tehdejšího života oněch řemeslníků /a pamatuji si,že tam kdysi něco takového bylo/.Jde jen o to,zda se ten záměr dotáhne do konce a figurina zlatníka se nepřemění zase ve zlatokopa.

Zobrazit celou diskusi