Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Praha má svůj ráj, obchodní dům Máj ... Už 35 let!

Autor: Monika Rubešková - 
20. dubna 2010
22:37

Třicet pět let, právě tolik ve středu uplynulo od otevření obchodního domu My (Máj) na Národní třídě. Chlouba socialistické architektury byla před čtyřmi lety prohlášena kulturní památkou.

Pozoruhodný je i příběh jedné ze zaměstnankyň – Evy Velebné (45). Prodavačky, která v Máji letos prodává už 30. rokem!

Máj, K-Mart, Tesco a nyní My, názvy se měnily, ale budova je stále stejná. „Cenné jsou hlavně podhledy, schodiště a prosklená hala s eskalátory,“ vypočetla mluvčí Teska, které budovu vlastní, Eva Karasová.

Po otevření se Máj stal centrem socialistického nakupování. „Lidé jezdili do Máje zájezdovými autobusy,“ vzpomíná Eva Velebná. Ta v Máji začínala v roce 1980 jako učenka a od té doby zůstala obchodnímu domu věrná.

„Pamatuji se, že bývala třeba nesehnatelná víčka na zavařování. Na babety, které se tu také prodávaly, se dělaly pořadníky.“ Máj, dnes anglické My, které se česky čte »máj«, má jen pár měsíců novou podobu. Novinkou je třeba venkovní terasa na střeše. Zde dříve bývalo parkoviště pro auta zásobování, která vyvážel na střechu speciální výtah!

bissla ( 21. dubna 2015 11:00 )

Nahoře pěticípá hvězda, regály plné nenositelných barexových škrpálů, fronty na cokoliv, obyčejné hrnky na kafe jen přes známé atd...... kdepak jste zdejší obdivovatelé starých dobrých komoušských časů ?

Zobrazit celou diskusi