Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Porodnice odmítla rodící ženu, poslechněte si záznam

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, pes - 
12. dubna 2010
14:05

AUDIO: V areálu Fakultní nemocnice Bulovka porodila žena v sanitce, nemocnice ji odmítla přijmout s odkazem na stop-stav. Poslechněte si záznam hovoru záchranky s nemocnicí.

Záchranná služba opakovaně žádala o přijetí rodící ženy. Místo aby se přítomná lékařka snažila najít řešení, po telefonu záchranářům vysvětlovala, proč nemůžou pacientku přijmout. "Někoho vám pošleme, třeba sestru," řekla téměř posměšně na závěr telefonátu. Pražská záchranná služba uvolnila záznam hovoru s nemocnicí.

Odmítli je přijmout

Mluvčí pražské záchranky Jiřina Ernestová uvedla, že dvaadvacetiletá žena s porodními bolestmi zavolala ve čtvrtek večer záchranku z Kauflandu v Libni. Stahy měla ve čtyřminutových intervalech, proto s ní záchranka jela do nejbližší nemocnice, zhruba tři kilometry vzdálené Bulovky.

"K překvapení všech zúčastněných zdravotníci porodnického oddělení odmítli rodící ženu přijmout s odvoláním na vyhlášený stop-stav a dva porody v chodu. Nepomohly ani telefonické intervence dispečerky operačního střediska," řekla mluvčí.

Maminka i chlapeček jsou v pořádku

Posádka rychlé zdravotnické pomoci převezla nastávající maminku na nosítkách zpět do sanity, vzdálené pět metrů od porodnického sálu, kde žena porodila zdravého chlapce.

Matka i novorozený chlapec jsou v pořádku. Mluvčí nemocnice Jakub Hofman řekl, že porodní lékařka právě zasahovala na sále u komplikovaného porodu, kdy hrozilo, že rodička vykrvácí. Když začala žena v sanitce rodit, vyslala za sebe kolegu gynekologa, který ji u porodu zastal.

Žena v sanitce neměla prioritu

"Ne každá žena, kterou přiveze sanitka, jde okamžitě k porodu. Vyšetření odliší, zda je porod v běhu, nebo žena má stahy, které k porodu zatím nevedou," upozornil Dvořák. Podle něj pro posouzení je důležité, zda už porod začíná a jaké informace o něm dostala nemocnice.

Prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák řekl, že o podrobnostech případu neví, prioritou by ale podle něj měla být rodička ohrožená na životě vykrvácením.

Nakonec poslala gynekologa

Mluvčí nemocnice řekl, že záchranka cestou do nemocnice volala, že veze ženu, která se chystá rodit. Porod tedy ještě nezačal. Lékařka, která se na sále starala o ženu ohroženou na životě vykrvácením, předpokládala, že záchranka pojede do jiné porodnice. Když pak záchranáři znovu volali už z areálu Bulovky, že žena začala rodit, vyslala za sebe kolegu gynekologa, který porod spolu se záchranáři vedl, přestřihl pupeční šňůru a postarat se o miminko i matku, popsal celý příběh Hofman.

"Kdyby lékařka ze sálu odešla, vystaví rodičku přímému ohrožení života, to si nemůže dovolit," zdůraznil. Naproti tomu ženu v sanitce podle něj nemocnice v žádném případě neohrozila, protože u ní byli záchranáři, tedy zdravotníci. Dodal, že kapacita kliniky je pět až šest porodů denně, ve čtvrtek se narodilo 14 miminek, takže klinika pracovala nad své možnosti.

Porody v terénu nejsou časté

"Naštěstí vše proběhlo bez komplikací, novorozence i maminku se na druhý pokus podařilo předat do následné péče odborníků," řekla Ernestová. Podle ní zůstává otázkou, co by se stalo v případě nenadálých komplikací a kdo by byl za případný nezdar odpovědný.

Porody v sanitce nebo v terénu nejsou časté. Pokud žena porodí dítě mimo nemocnici, většinou je to proto, že se do porodnice nestihla dostat včas. Například letos v půlce března porodila cestou do porodnice žena chlapce u benzinové stanice na pražské Jižní spojce. Loni v prosinci porodila v sanitce holčičku žena v Brně. Roli porodníka zvládl muž, jehož těhotnou ženu loni v srpnu v Jílovém u Prahy překvapily porodní bolesti. Pomáhal mu operátor na lince.

01380138 ( 28. dubna 2010 10:53 )

doktorku bych vyhodila bez řečí a to ještě chtějí skoro vše platit a to se nejedná jen o porody ale všeobecně

01380138 ( 28. dubna 2010 10:53 )

doktorku bych vyhodila bez řečí a to ještě chtějí skoro vše platit a to se nejedná jen o porody ale všeobecně

01380138 ( 28. dubna 2010 10:50 )

Můj bože kdo to mohl takovou blbost napsat ,Když by se něco stalo to by bylo pozdě

arcaben ( 14. dubna 2010 13:01 )

pipilipi Ty máš v hlavě polypy??Zapomněl/a jsi ještě dodat,že jim u toho asistovaly báby kořenářky....jaká byla taky úmrtnost novorozeňat,rodiček i šestinedělek?!Jinak porod je stále stejný-porodními cestami,nezaznamenala jsem,že by se začalo rodit přenosem dat či telepatií!!!Takže to asi zas taková prča a samozřejmost nebude!!

agnetta ( 13. dubna 2010 12:25 )

Na poli ???

Zobrazit celou diskusi