Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Žena rodila v sanitce, nemocnice ji odmítla

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto pro Blesk - Transhospital)
Autor: ama - 
9. dubna 2010
16:47

Pražští záchranáři tvrdí, že se Fakultní nemocnice Na Bulovce včas nepostarala o rodící ženu. Miminko přišlo na svět v sanitce vzdálené 500 metrů od porodního sálu. Nemocnice se hájí, že došlo k nešťastné shodě událostí. V době příjmu řešila složitý porod, při kterém šlo o život pacientky.

Jak uvedl server idnes.cz,dvaadvacetiletá žena začala rodit v pražské Libni ve čtvrtek večer. Záchranka u ní byla podle mluvčí Jiřiny Ernestové do pěti minut. "Protože kontrakce na ženu přicházely již po čtyřech minutách, spěchali s ní do nejbližší nemocnice, tedy do tři kilometry vzdálené nemocnice Na Bulovce," řekla Ernestová.

Rodící ženu odmítli přijmout kvůli stopstavu

Žena ale na porodním sále nemocnice neskončila. "Zdravotníci ji odmítli přijmout s odvoláním na vyhlášený stopstav a dva porody v chodu," dodala Ernestová.

Nemocnice tvrdí, že nešlo o odmítnutí. "Byla to nešťastná shoda náhod. Naše lékařka na gynekologicko-porodnickém oddělení se věnovala vysoce komplikovanému a rizikovému porodu, při kterém byla rodička v ohrožení života," popsal mluvčí fakultní nemocnice Jakub Hofmann. Žádný stopstav na porody nemocnice podle něj nemá.

Podle nemocnice lékařka postupovala správně, protože záchranáře upozornila a čekala, že ženu převezou jinam. To se ale nestalo.

Porod proběh v pořádku

Záchranáři odnesli ženu na nosítkách zpět do sanity. Porod byl již tak daleko, že miminko přišlo na svět přímo ve voze. Nemocnice poté poslala zástupce gynekologie, který přestřihl pupeční šňůru a matku i novorozeného chlapce ošetřil.

"Oba jsou v pořádku a hospitalizovaní u nás," dodal Hofmann. Záchranáři se ale zlobí. Kdyby došlo ke komplikacím při porodu, mohlo být vše jinak.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

manolla1 ( 11. dubna 2010 08:03 )

Čím více nemocnic a jiného luxusu - tím za větší - KULOVÝ TO STOJÍ !!! Stát se mohlo cokoliv zlého - díky bohu - nestalo se! Nemocniční personál ( včetně ředitele ) bych potrestala tak, že by se z toho navždy poučili !!!!

miasek ( 10. dubna 2010 00:10 )

tak taky doufam, ze by jsem normalne na sale v cistem prostredi a s dohledem rodila. A jestli mam rodit v sanitce, tak potom si taky muzu povolat jen nejakou asisentku, co vi co a jak.

e.44 ( 9. dubna 2010 21:23 )

No jestli je na tu kapacitu lůžek na porodnim Na Bulovce jenom jeden porodník, tak je to naše zdravotnictví skutečně v háji.

e.44 ( 9. dubna 2010 21:20 )

Mě to taky rozum nebere. Ještě bych to pochopila, kdyby šlo o nějakou malou nemocnici.Ale tohle se odehrávalo v nemocnici Na Bulovce, kde porodnice zabírá celý velký pavilón.

bara ( 9. dubna 2010 20:47 )

na porodnicích bývají - podle kapacity lůžek - tam byl jeden gynekolog a jeden porodník... pokud je komplikovaný případ, tak se povolává další, který má pohotovost a musí být třeba zastižen na telefonu - jenže v tomto případě by se stejně nic nestihlo. nejednalo se o život, dříéve rodily porodní báby a jak to zvládaly!§ Mateřství není nemoc...a lékař přeci u ní byl.

Zobrazit celou diskusi