Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obama se setkal s Klausem a poté opustil ČR

Václas Klaus a Barack Obama
Václas Klaus a Barack Obama  (Autor: Martin Sekanina)
Autor: ČTK, val - 
9. dubna 2010
11:02

Třídenní maraton schůzek a jednání spojených se summitem USA-Rusko je definitivně minulostí. Barack Obama po setkání s Václavem Klausem ukončil návštěvu Prahy a jeho luxusním letounem Air Force One odletěl zpět do Washingtonu.

Ve čtvrtek Obama podepsal s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem novou smlouvu o omezení jaderných zbraní. Posledním bodem jeho v pořadí druhé návštěvy Česka byla dnešní krátká asi půlhodinová bilaterální schůzka s prezidentem Václavem Klausem.

Jednání Klause a Obamy za účasti národních delegací se zúčastnil i premiér Jan Fischer. Jedním z témat dnešního jednání zřejmě byla i česká účast v Afghánistánu. O ní už mluvil premiér Fischer s prezidentem Klausem a Obamou u čtvrteční večeře, kterou Obama pořádal pro představitele 11 zemí od Balkánu po Pobaltí.

Medveděv i Obama se v rozhovorech s Klausem zmínili o dostavbě elektrárny Temelín. Firmy z jejich zemí mají zájem o tendr na dostavbu.

Ihned po schůzce s Klausem zamířila Obamova kolona na letiště a Air Force One s prezidentem na palubě odletěl kolem půl jedenácté, o necelou hodinu dřív, než se čekalo.

S přesuny americké kolony byly opět spojeny omezení provozu v metropoli. Ty už ale končí a nyní se otevře i areál Pražského hradu.

Klaus zhodnotili uplynulé tři dny jako úspěšné.

anelam ( 10. dubna 2010 09:50 )

Oprava zaráčkovali

anelam ( 10. dubna 2010 09:49 )

Třeba by si spolu troch zakoktali

siroky11 ( 9. dubna 2010 14:45 )

50 miliónů v pr.d.eli a opět ve starých kolejích jedeme dál, ale máme smlouvu . Jo a prý díky ní zlevní chléb, jo???

smrk ( 9. dubna 2010 13:42 )

Co by si ten emerickej strejda s tím naším Vašíkem povídal - proto odjel.

anelam ( 9. dubna 2010 12:18 )

o hodinu spíš než se čekalo,asi mu nenabídli vše co čekal Zas jedna mezin.ostuda-nechyběla tam nějaká atrakti..politička? Nebo jsou již rozebrané?

Zobrazit celou diskusi