Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Harrachov krachuje! Prodají můstky?

Autor: ČTK, tbc - 
25. března 2010
20:45

Harrachovu hrozí krach! Jak je možné, že zimní středisko s proslulými skokanskými můstky, které navštěvují statisíce lidí ročně a utrácí tu miliony korun, má finanční problémy? Vrchní soud v Praze rozhodl, že město musí zaplatit skoro 100 milionů za úvěr, který převzalo od Crystalexu v roce 1993 spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy. Obci tak hrozí exekuce.

Harrachov podle serveru ihned.cz domy převzal a jejich stavbu dokončil, úvěr na 17 milionů korun ale splácet nezačal. „Jsme přesvědčeni, že obec ten úvěr nikdy nepřevzala,“ řekl starosta Tomáš Ploc. Obec se u soudu hájila tím, že šlo pouze o bezúplatný převod nemovitostí. Úvěr podle starosty nesouvisel s výstavbou uvedených domů – byl to zbytek provozního úvěru skláren Crystalex.

Podle soudce Ladislava Derky ale obec o dluhu od počátku věděla. „V tomto duchu komunikovala i s bankou. A zřejmě pod tlakem toho, že splatit dluh je tíživé, začala hledat cesty, jak se ho zbavit,“ uvedl v odůvodnění rozsudku Derka. Město úvěr nesplácelo, proto jej Agrobanka již v roce 1994 zažalovala.

Dluh Harrachova je dvakrát větší, než je roční rozpočet obce. Jen úroky z uvedené částky činí 72 milionů korun. Obec také musí na soudních nákladech a poplatcích zaplatit dalších nejméně pět milionů korun. „Bude asi muset být rozprodej majetku. Ještě se poradíme s právníky,“ řekl starosta.

Na splácení se má podle rozsudku jako ručitel podílet i stát. Zaplatí pouze 8,5 milionu korun, což je polovina původní výše úvěru. Podobný osud potkal před osmi lety nedalekou Rokytnici. Ta tehdy musela prakticky veškerý majetek rozprodat v nucených dražbách.

sosacek ( 26. března 2010 05:59 )

jasná páka, lépe bych to nezformuloval..

9030 ( 26. března 2010 02:45 )

Sosdemácký starosta Ploc si popláče ne upocené hrudí tatíka jury a všichni utřou hubo. 6ádná dluhy nebyly, nejsou a nebudou. A na potvrzení toho , se já jirka první-hlava vylízaná podrbu na kulích

Zobrazit celou diskusi