Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jaro přináší teplotní rekordy a lidé odhazují oblečení!

Na mnoha místech tak byli vidět lidé, kteří si první hic po dlouhé zimě pořádně užívali.
Na mnoha místech tak byli vidět lidé, kteří si první hic po dlouhé zimě pořádně užívali.  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK - 
25. března 2010
16:45

Na více než dvou desítkách míst v ČR dnes padly teplotní rekordy. Teploty až přes dvacet stupňů dnes obléhaly přes den celou Českou republiku. Na mnoha místech tak byli vidět lidé, kteří si první horko, po dlouhé zimě pořádně užívali. V pátek meteorologové, ale čekají bouřku a následné ochlazení.

V Praze na Karlově dnes naměřili 21 stupeň Celsia, padl tak dosud platný rekord z roku 1968, který činil 20,7 stupně. V Praze Libuši byl také 21 stupeň a tato hodnota překonala dosavadní rekord z roku 1974, kdy meteorologové naměřili 19,3 stupně Celsia.

Přes dvacítku se teplota přehoupla i v jihočeském Husinci, kde dnes naměřili 20,6 stupně Celsia, dosud platný rekord pro tuto stanici byl 19,5 stupně z roku 1955. Teplo bylo v celé zemi, vedle jižních Čech padlo mnoho rekordů také na Moravě a ve středních Čechách. V Brandýse nad Labem dnes měli 21,5 stupně Celsia, původní rekord z roku 1968 byl 20,8 stupně.

Do lyžařských areálů také nenávratně zavítalo jaro. Slunečné počasí se podepsalo na kvalitě a množství sněhu, menší vleky se už zastavily. Velké šumavské, krkonošské i krušnohorské areály ale stále nabízejí dobré podmínky pro lyžování, milovníci zimních sportů si budou moci bílé svahy užít nejméně do Velikonoc.

Velmi teplé počasí má podle meteorologů skončit v pátek, poté by se mělo ochladit až o osm stupňů a mělo by i pršet. Teploty kolem deseti stupňů Celsia by měly vydržet po většinu příštího týdne.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi