Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podivná výstava: Ostravský svinčík na růžovo

Autor: Pavel Čempěl - 
14. března 2010
07:05

Svinčík lakovaný na růžovo. To se dá říci o podivné výstavě, kterou je možno nyní zhlédnout ve foyeru Nové radnice v Ostravě.

Fotografie tu zachycují obyvatele problémové lokality Liščina, kterak s úsměvem a plní odhodlání uklízejí a všemožně zvelebují své okolí. Nic z toho ale neodpovídá drsné realitě současných dnů.

Návštěvníku výstavy, který si poté prohlédne samotnou Liščinu, musí z toho jít hlava kolem. Zatímco na fotkách vidí usměvavé, pilné obyvatele a zvelebené prostranství, v reálu nepotká ani človíčka, který byl jakkoli uklízel. Zato se všude válí hromady zdemolovaného nábytku či pneumatik.

Výstava má připomínat roční výročí, kdy na Liščině začal projekt opětovného začleňování sociálně vyloučené lokality do běžného života. „Obyvatelé po roce dokázali, že si nabídnuté pomoci váží a jsou připraveni i nadále pracovat na zvelebování svého místa pro život,“ řekl Petr Handl, mluvčí RPG Byty, která se na projektu také podílí.

Při návštěvě Liščiny to tak ale vůbec nevypadlo. Místní lidé byli k nepořádku zcela neteční. A i ten úsměv, který měli na fotkách z výstavy, se kamsi vytratil. A když Nedělní Blesk dokumentoval současný neutěšený stav Liščiny, jeden z obyvatel se dokonce vyklonil z okna a zle se rozkřikl: „Co to fotíte. Okamžitě vypadněte, nebo…“

zirafa ( 14. března 2010 16:39 )

smrku, sice do tebe občas reju, a ty mě nemáš rád, ale teď s tebou naprosto souhlasím!

zirafa ( 14. března 2010 16:37 )

ganzanie, já se musím kritičky zastat, protože, sice drsně, ale napsala to, co si myslí většina z nás... doufám, že mě za to neukamenuješ...

zirafa ( 14. března 2010 16:34 )

pobavila! Těm "brigádníkům" museli určitě zaplatit za to, že jim pózovali 5 minut před foťákem! Jinak je to spíš ke vzteku! Takhle nás oblbujou, cpou do nich kvanta peněz a na hov*no!!! To, že se při tom přiživí spousta lehkoživků hrajících si na spasitele, to už je národní folklór... Všichni dobře vědí, že se ONI nikdy nezmění!!! Ale cpát se jim bude pořád!! kritička to napsala drsně, ale v podstatě má pravdu!!

kriticka ( 14. března 2010 16:23 )

...ten tvuj komentar nema absolutne zadny smysl, za to ten muj ano Pro tvoji informaci...u nas v Ostrave se to tak jen rikaaa - hitlera na ne - neni to mysleno doslova....a napsala jsem jen ze je to MUJ NAZOR takze nevim proc se vubec do toho motas a nekritizuj lidi ktere neznas, to vypovida o tve inteligenci a blbec jsi tak mozna jen ty sam jo a zhnusena sama ze sebe absolutne nejsem prave naopak

kriticka ( 14. března 2010 16:19 )

Slusneji to nejde

Zobrazit celou diskusi