Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostravsko: Smog dusí lidi. Nevycházejte!

Autor: iža - 
13. března 2010
15:28

Po dechu lapají v šedivé mlze. Přestože se blíží jaro, lidé na Ostravsku a Karvinsku se znovu dusí. Smog jejich organismus pěkně potrápí i během víkendu. Meteorologové varují: raději vůbec nechoďte ven!

Inverzní počasí každoročně trápí Ostravsko v chladných měsících lednu a únoru. V březnu lidé začínají lapat po lepším vzduchu. Letos si kvůli přetrvávajícím mrazům musejí na dýchatelno ještě počkat. Meteorologové opět vydali varování, že sever Moravy zahalil smog.

Nejvíce kritická situace je typicky v Bohumíně, kde polétavy prach překročil včera povolené hodnoty o více nez sto procent. Podobně je na tom Orlová, Karviná a ostravské obvody Přívoz, Bartovice a Zábřeh.

„Vyzvali jsme provozovatele významných průmyslových zdrojů, aby veřejně deklarovali, která opatření učiní ke snížení vypouštěných znečišťujících látek. Současně žádáme podnikatele, aby minimalizovali množství vypouštěných škodlivin do ovzduší,“ sdělil Blesku Pavel Olšovský z krajského úřadu. „Staší lidé, děti a nemocní by měli omezit pobyt venku na minimum a zvýšit přísun vitamínu C,“ dodal.

Lékárny a ordinace opět zaplňují lidé, kteří mají dýchací problémy a kvůli snížené imunitě v důsledku smogu podlehli virovým či bakteriálním infekcím. „Dýchat zdejší vzduch je opravdu velké riziko. Znečištěné ovzduší na severu Moravy je tak vážný problém, že by se jím měla zabývat vláda,“ uvedl imunolog z ústavu experimentální medicíny Akademie věd Radim Šrám. Podle něj jsou hodnoty rakovinotvorného benzo(a)pyrenu ve zdejším ovzduší srovnatelné s Čínou.

smrk ( 13. března 2010 21:42 )

Smog je svinstco a lidi v Ostravě lituje, ale daleko věrší hrůza jsou naši politici, kteří s tím nic nedělají......

smrk ( 13. března 2010 21:41 )

A můžeš mě říct co mají komunisti a soc.demokraté společného s ovzduším v Ostravě, když všechny fabriky jsou ty troubo soukromé ?????

gotzur ( 13. března 2010 21:34 )

Ovzduší, co jiného. Za totáče se tam nedalo dýchat, Severní Morava zničená a oni volí zase komunisty a sociálbí demokraty(což je vlastně to samé).

gogo ( 13. března 2010 21:16 )

Co již není zdaleka takové ?

gotzur ( 13. března 2010 19:23 )

Na jedné diskusi po obecních volbách na iDnes, ve kterých si Ostraváci zvolili na radnici zástupce ČSSD a KSČM,čemuž jsem se divil kvůli ovzduší za totáče, mii Ostraváci tvrdili, že už to zdaleka není takové jako tehdy.

Zobrazit celou diskusi