Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blesk lepil výtluky na silnici

Autor: Jiří Čada - 
3. března 2010
05:00

Zatímco ještě před několika dny seděli za volanty silničních pluhů, teď už látají v asfaltu díry po zimě. Blesk zařídil, aby silničáři vyrazili látat jihlavské vozovky. Byl včera také u toho, když spočítali, že oprava jediné menší díry přijde na několik stovek korun.

Provizorní opravy se musejí udělat, i když na Vysočině stále ještě leží téměř 40 cm sněhu.„Obalovny zatím nepracují, proto spravujeme silnice studenou asfaltovou směsí. Ta by nyní při teplotách nad nulou měla na vozovce vydržet bez problému až do léta,“ tvrdil včera na silnici Blesku vedoucí jihlavský cestmistr Milan Veleba.

Až se ještě více oteplí, začnou silničáři díry zalévat klasickou teplou balenou směsí. Takovéto trvalé opravy výtluků jsou však možné kvůli rozmarům počasí zpravidla až v polovině dubna.

Veleba jednu z děr přímo v centru Jihlavy přeměřil metrem. „Metr krát padesát centimetrů, sem se vejde 25 kilo asfaltové směsi. To je s technikou i lidskou prací oprava za zhruba 400 korun,“ propočítával náklady na údržbu asi deset centimetrů hluboké díry cestmistr.

Letos cestáře na Vysočině čeká provizorní oprava výtluků za zhruba 40 milionů korun. „Škody, které ve skutečnosti zima napáchala na vozovkách, si vyžádají opravy za 100 milionů korun,“ zdůraznil šéf krajských silničářů Jan Míka. Ve většině krajů Česka silničáři odhadují, že náklady na opravy silnic po zimě budou letos oproti loňsku dvojnásobné. Výtluky bývají tím větší, čím víc mrzne a čím víc se solí.

Vymést, vysušit, zasypat asfaltem

Výtluk ve vozovce musejí cestáři nejprve důkladně vymést. Potom jej důkladně plamenem vysuší, a teprve potom zasypou asfaltovou směsí, kterou rozehřívají propanbutanovým hořákem. „Nakonec se to zasype drtí a pořádně upěchuje a mohou po tom auta začít znovu jezdit,“ vysvětlil šéf jihlavských cestářů Milan Veleba. Parta čtyř cestářů spotřebuje za den až tunu asfaltové směsi. To je oprava, včetně použité techniky a práce, za 16 tisíc korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fryda ( 3. března 2010 13:06 )

jak kvalitní silnice mají například ve Švédsku, Norsku a jiných severských státech. Jestli tam dělají také tak kvalitní asfalt na silnice jako u nás, tak to aby se ulátali!

Zobrazit celou diskusi