Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Už na 26 řekách v Česku hrozí povodně

Kvůli tajícímu sněhu hrozí na řekách v Česku povodně.
Kvůli tajícímu sněhu hrozí na řekách v Česku povodně.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, pes - 
1. března 2010
22:33

AKTUALIZOVÁNO: Zvýšenou hladinu řek způsobenou táním sněhu vodohospodáři registrují na 26 českých a moravských řekách. Třebůvka v Lošticích na Olomoucku dosáhla druhého stupně povodňové aktivity, na ostatních místech platí stupeň první.

Oproti nedělnímu večeru se počet toků s povodňovou aktivitou zvýšil o deset, v souvislosti s ochlazením, které meteorologové na tento týden ohlásili, se však očekává, že hladiny budou klesat.

Na Třebůvce v Lošticích se od nedělního večera zvýšila hladina na druhý povodňový stupeň, platí zde tedy pohotovost, první stupeň - bdělost platí například na řece Moravě v Lanžhotě a ve Strážnici, na Opavě v Děhylově, na Brodečce v Otaslavicích a Romži ve Stražisku na Prostějovsku, na Svratce ve Veverské Bitýšce či na Svitavě V Bílovicích nad Svitavou.

Zvýšené hladiny hlásí také řeky v západních, severních a východních Čechách. Na západě Čech platí první stupeň například na Radbuze ve Lhotě, Berounce v Plzni-Bílé Hoře a Liblíně a Úslavě ve Ždírci. Na severu Čech se zvýšila hladina Labe v Ústí nad Labem a v Děčíně.

Ve východních Čechách je první stupeň nadále na Dědině v Mitrově na Rychnovsku, Loučné v Dašicích na Pardubicku a Novohradce v Uhřeticích na Chrudimsku, ve středních Čechách na Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku a na Berounce ve Zbečně na Rakovnicku.

Na pondělí den meteorologové stejně jako v neděli hlásí silný vítr. Do 18:00 by měl foukat v Praze, ve středních Čechách, na Karlovarsku, Liberecku, Ústecku a Královéhradecku, na Pardubicku, Olomoucku a na severní Moravě. Jeho nebezpečí má však být nízké, neměl mít takovou sílu a následky jako silná bouře a vichr, které o víkendu napáchaly značné škody na Pyrenejském poloostrově a ve Francii, kde vyžádaly 40 obětí.

Takhle nás ještě potrápí zima

Kdy Noční teploty Denní Teploty Co nás čeká
Dnes 0°C až 4°C 2 °C až 6 °C Oblačno, od středních poloh sněžení
Zítra -2 °C až -6 °C 1 °C až 5 °C skoro jasno
Čtvrtek -3 °C až - 7 °C -1 °C až 3 °C sněžení i v nižších polohách
Pátek -5 °C až -9 °C -2 °C až 2 °C oblačno
Víkend -3 °C až -7 °C -1 °C až 3 °C na horách napadne až 20 cm sněhu

berounka ( 1. března 2010 12:12 )

Na Berounce nebyl vyhlášen 1. stupeň. Ten se vyhlašuje až po dosažení výšky hladiny 260 cm a Berounka měla v Berouně nejvýše "jen" 258 cm............

Zobrazit celou diskusi