Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dvě tváře Romanova muže: Rambo s nožem a elektrikář

Autor: Tomáš Belica, František Prachař - 
4. února 2010
05:00

Šéf ČEZu Martin Roman se pokoušel vysvětlit, že jeho vymahači jsou jako beránci. Jenže při tom vedle sebe posadil člověka, který s útočným nožem na rameni vymáhal po čtenáři Blesku peníze!

Jde o šéfa zmíněných úderek ČEZu, neboli Netechnických ztrát, Karla Vaniše. Ve středu měl na sobě šedou firemní blůzu a tvrdil, že v minulosti bylo „až na drobné chybičky vše v souladu se zákonem“.

Jenže 'hodný elektrikář Vaniš' má i jinou podobu. Právě jeho fotku, jak přichází na kontrolu v černé kombinéze s útočným nožem, Blesku poslal jeden ze zákazníků, čtenář R. T. (jeho celé jméno redakce zná) z Ústí nad Labem. Přitom ČEZ zdůrazňoval, že jeho komanda nebyla nikdy ozbrojena!

Fotka Vaniše z akce v roce 2006, kdy je ozbrojen nožem. Fotka Vaniše z akce v roce 2006, kdy je ozbrojen nožem. | R.T.

„Přišli k nám v lednu 2006 a to tak, že se přehoupli přes 2,4 metry vysokou zeď do zahrady. Já jsem v tu chvíli nebyl doma, jen manželka. Bylo jich asi sedm a prolezli mi, samozřejmě bez jakékoliv asistence policie, celý barák, garáž, a kůlnu,“ vyprávěl Blesku pan R. T.

Přiznává, že měl neoprávněný odběr. „Soudní znalec to odhadl asi na 900 korun. Ti pánové v čele s panem Vanišem mi ale předhodili zaplatit asi milion a půl. Soudní řízení se teď vleče už asi druhým rokem,“ řekl Blesku pan R. T.

Svědomí ČEZu ale zatěžuje tragičtější případ. Při jedné z prováděných kontrol se v Poděbradech zastřelil Jan Pátý (†44). “To byla lidská tragédie, které je nám velmi líto,“ řekl Martin Roman.

„Kontrolovat už budeme pouze za přítomnosti policistů ČR. Naši lidé také nebudou pracovat v černých kombinézách, abychom vyloučili jejich podobnost s policií,“ vysvětlil Roman.

Co soudí o počínání ČEZu:

Jan Fischer, premiér
Premiér se prý s okolnostmi vzniku a s působením odboru netechnických ztrát ČEZu teprve seznámí. Podle jeho mluvčího Romana Proroka nelze do té doby předjímat jeho stanovisko.

Eduard Janota, ministr financí
Janota podle mluvčího Ondřeje Jakoba považuje věc za vážnou. V brzké době má mít jednání s šéfem ČEZu Martinem Romanem. Chce si prý osobně ověřit, zda se jednalo a jedná v mezích zákona.

Martin Kocourek (ODS), zástupce státu v dozorčí radě ČEZu
Skupina NTZ postupuje v souladu s právem. V roce 2007 představenstvo a dozorčí rada ČEZu nechaly všechna podezření zkontrolovat. Postupně se zjištění promítla do toho, aby celé fungování bylo transparentní. Pokud by se prokázalo, že by záběry nebo stížnosti pocházely z období po roce 2007, tak by řešení muselo být razantnější.

 


3 zásadní otázky kolem drsných postupů vymahačů

Právník ČEZ: Oni postupují podle zákona
Právník klientů: Viděl jsem tvrdé chlapy plakat

Na tři zásadní otázky kolem často drsného postupu komand ČEZ proti údajným neplatičům, se Blesk zeptal právníků obou stran.
Podle Petra Topinky zastupujícího energetický gigant je vše podle zákona. Ten jim umožňuje vstup na cizí pozemek. A že jim u toho nesekunduje policie, je podle Topinky proto, že nepřijede dostatečně rychle. Obhájce postižených klientů Jan Rytíř ale mluví o zničených lidských osudech.

1. Je právně v pořádku, že polostátní firma má jednotku, která bere zákony do svých rukou?

Právník ČEZ Topinka: „Ta otázka je špatně položená. Taková organizace, že by brala zákon do vlastních rukou, není. To je organizace, která postupuje podle zákona o energetice.“

Právník zákazníků Rytíř: „Jednoznačně na to pohlížím jako na trestný čin vydírání a s ohledem na rozsah celé této věci jako na zločinné spolčení.“

2. Proč se ale neobracejí na soudy nebo nežádají o asistenci policii?

Právník ČEZ Topinka: „Oni se obracejí a dokonce policie asistuje, protože je ochotná přijet. V tom je ale ten problém, zkuste, když budete mít nějaký problém rychle přivolat policii, přijedou určitě až po čase.“

Právník zákazníků Rytíř: „Domnívám se, že je v tom spousta peněz, protože ČEZ za neoprávněné odběry inkasuje hned třikrát. Od nás všech, protože netechnické ztráty jsou rozpuštěny v regulované ceně, pak od zákazníků přistižených při neoprávněném odběru a zaplatí náhradu a za třetí, že těmto lidem nevrátí platby provedené za období trvání neoprávněného odběru.“

3. A co otřesný případ z Pardubic, kdy si pracovník vynutil přístup a oháněl se trestním stíháním a zákazník spáchal sebevraždu?

Právník ČEZ Topinka: „To já nevím, já ten případ nedělám. Já je hájím v trestním stíhání těch pracovníků. To je věc, která se stala jinak. Vůbec nevím, že by si tam někdo vynucoval vstup do objektu. Problém je ten, že energetický zákon skutečně umožňuje vstup na pozemky, to je neoddiskutovatelné a každý ví, že musí mít elektroměr tak, aby byl přístupný.“

Právník zákazníků Rytíř: „Pro mě je to jako pro právníka děsivé, protože se ptám, kdo těmto komandům velí a jakým jim dá příště rozkaz. Zastupuji 160 rodin. Ve spise je 10 znaleckých posudků, kdy je konstatována duševní porucha rozvinutá v souvislosti s vyšetřováním. Ti lidé, co to líčí, se hroutí. Tvrdý chlapy jsem viděl plakat.“

swess ( 7. února 2010 16:06 )

Všichni, které NTZ označili za černé odběratele jsou lidé, kteří mají nějaký majetek, většinou bydlí v rodinném domku, nebo jsou to drobní podnikatelé a je tedy předpoklad, že se z nich dají vyždímat peníze. NTZ nikdy nezasahovalo v cikánské rodině, která se napíchla na veřejné osvětlení. Tady vidina vybrané statisícové částky nepřipadá v úvahu, tak proč by se namahali? Nezasáhli ale ani u žádného z novodobých milonářů. Přestože tam by byla naděje na hodně tučný zisk, nikdo neví na jaké konekce a známosti by mohli narazit. A odhalit, že na černo odebírá elektřinu pan X, který chodí s Martinem Romanem hrát golf, to by bylo trochu fopa. Zamyslete se i nad tímto.

komin ( 6. února 2010 17:14 )

proto se obklopuje stejnyma gangstrama

nefertari ( 5. února 2010 10:24 )

měli by odstoupit okamžitě a hlavně vrátit veškeré odměny, co si vyplatili ...

nefertari ( 5. února 2010 10:22 )

dokonce!

derek ( 4. února 2010 14:41 )

je to obyčejnej zloděj a patří do basy. Vyvádí si penize na svá konta do danových raju ,no co dřív prodával bramburky a teď vykrádá čez je to lump . NTZ slouží pouze pro zvýšení rozkradených peněz oni vám napočitají práci NTZ jejiž jedna hodina stojí 905 Kč do ceny elektřiny ja žady posraný ntz nechci a nechci je platit ,přitom běžná praxe je ,že v případě ztráty ji rozpočítaj mezi všechny a nechaj je to zaplatit ,ale peníze vám nikdo nevráti. K čertu s Romanem a k čertu s celým ČEZEM.

Zobrazit celou diskusi