Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Finančák zkoumá neplatiče daní podnikající na Aukru!

Nejnavštěvovanější inzerentní portál Aukro.
Nejnavštěvovanější inzerentní portál Aukro.  (Autor: Aukro.cz)
Autor: INT, val - 
20. ledna 2010
16:42

Lidé vydělávají statisíce prodejem přes internet, ale už "zapomínají" platit daně. Finanční úřady se na ně ale nyní chystají. Mezi prvními se dostali na ránu i lidé podnikající na serveru Aukro.cz.

Koho se tedy týká daňová povinnost? Všech, kteří pravidelně nakupují zboží a se ziskem ho prodávají. Pokud jde o rozprodej osobních věcí a příležitostný prodej, žádná daň ani přiznání se nepodává. Vyjímkou je, pokud bude překročena hranice tržeb dvacet tisíc za rok.

První skupina je na Aukru.cz registrována pod podnikatelským účtem a ti, kteří prodávají pouze nahodile, by měli být zaregistrováni pod soukromým účtem. "Všichni prodejci, kteří prostřednictvím Aukra podnikají, mají daňovou povinnost. Toto ustanovení je také součástí obchodních podmínek Aukro s.r.o.," řekla Blesku.cz tisková mluvčí Aukra.cz Lenka Hanušová.

Kontrola daňového plnění náleží finančním úřadům. "Musí se jednat o soustavnou, nezávislou činnost za účelem dosažení zisku. Dotyčný musí disponovat živnostenským listem a podat daňové přiznání," říká vrchní ředitel pro daňovou správu Jan Knížek.

Finanční úřady si informace o inzerentech zjišťují průběžně a individuálně. Vyhledávají především lidi se ziskem vyšším 100 tisíc ročně. "Není to ale nutná hranice. Někteří lidé už dostali výzvy. Dlaším jedincům už byla daň doměřena," dodává Knížek.

"Finanční úřad může vyměřit daň až tři roky zpátky. Samozřejmě jsou přičteny i úroky z prodlení," uzavírá pro Blesk.cz Knížek. Penále přitom dělají zhruba 15 procent dlužné částky ročně.

Pokud tedy podnikáte přes internetové servery a neplatíte daně, tak se v nejbližší době dostavte na berní úřad a poraďte se. Stále je ještě čas předejít potížím alespoň pro rok 2009. Daňové přiznání je nutné podat na finanční úřad do 31.března 2010.


Co je to Aukro

Je to největší česká internetová aukční síť, která umožňuje začít rychle a snadno obchodovat prakticky se vším a všem. Online obchodování umožňuje nákup a prodej zboží nebo služeb formou aukce nebo za pevnou cenu. Na Aukru je registrováno cca 1,5 milionu prodejců a nakupujících, kteří v minulém roce směnili zboží za 4,2 miliardy korun.


romanvorech ( 5. ledna 2014 11:54 )

AUKRO.CZ JE TA NEJVĚČÍ DÍRA-ŽUMPA KAM PADAJÍ NEZDANĚNÉ PENÍZE DO KAPES PRODEJCŮ BEZ ŽIVNOSTENCKÝCH LISTŮ! ALE ANI STÁT-SYSTÉM-FÚ NA AUKRO.CZ NEMÁ!

romanvorech ( 5. ledna 2014 11:53 )

POZOR VŠEM! DOPORUČUJI SI PŘEČÍST: http://www.zrecenzuj.cz/prodej/zkusenosti-s-aukro-cz-2/ TO JE TEDY SÍLA! CHCETE PRODÁVAT ZBOŽÍ A "NECHCETE PLATIT DANĚ", JDĚTE PRODÁVAT NA AUKRO.CZ. AUKRO.CZ JE NEPRŮSTŘELNÉ!!! NA AUKRO.CZ SE PRODÁVÁ ZAKÁZANÉ ZBOŽÍ S TV SHOPŮ (KRÁJEČ NICER DICER Plus, PAINT ZOOM, FURMINATOR,VLASOVÉ NATÁČKY MAGIC, KOSMODISK a mnoho dalších). AUKRO.CZ MÁ SVÉ PRÁVNÍKY A PŘES TY CESTA NEVEDE. HOLD VŠICHNI V ČR JSME SI ROVNI-NĚKTEŘÍ OVŠEM VÍCE!

drobek ( 20. ledna 2010 22:02 )

najivko,jedině skok z nuseláku tě osvobodí od berňáku.Dostanou tě všude

drobek ( 20. ledna 2010 21:59 )

Alegra,je to zlatý důl,miliony lidí dají trochu a je z toho hromada

derek ( 20. ledna 2010 20:22 )

tam vás nedostanou. Tam je českej finančák krátkej. Ať žije E-bay.

Zobrazit celou diskusi