Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdy mohu jít do penze: 15 otázek a odpovědí

Letošním rokem se důchodový věk zvýšil na 65 let.
Letošním rokem se důchodový věk zvýšil na 65 let.  (Autor: scom)
Autor: Veronika Tardonová - 
11. ledna 2010
05:00

Pro mnohé lidi je vidina důchodu záchranou ve chvílích, kdy je ohroženo jejich pracovní místo, nebo jsou v práci nespokojeni. Ale víte vůbec, v kolika letech můžete do důchodu odejít? Už teď máte obavy, kolik budete pobírat? Mnohé vám dnes pomůže Blesk osvětlit.

Čert aby se v dnešní legislativě vyznal. Neustále vycházejí nové novely a úpravy zákonů a člověk pak vůbec netuší, jak se v tom chaosu orientovat. Abyste získali nárok na starobní důchod, musíte mít zaplaceno sociální pojištění za 25 – 35 let, podle roku odchodu do penze, a mít dostatečný důchodový věk.

1.Kdy mohu jít do starobního důchodu? Závisí na vašem roku narození. Pro přesný výpočet můžete použít věkovou kalkulačku na stránkách Ministerstva a práce a sociálních věcí ČR. www. mpsv.cz/cs/2435, ale poslouží i tabulka.

2. Co když si neplatím pojistné vůbec? Nemáte nárok na starobní důchod.

3. Mohu si pojistné doplatit? Můžete, ale doplácet lze vždy jen celé kalendářní měsíce. Od 1. ledna 2009 činí minimální dobrovolné pojištění 1660 Kč za měsíc.

4. Mohu pracovat i po dosažení důchodového věku? Poté, co dosáhnete důchodového věku, můžete stále pracovat, podle zákoníku práce to není ani důvod k výpovědi. Odejít na penzi není vaše povinnost, nýbrž právo.

5. Kdy mohu vyplnit žádost o starobní důchod? Žádost můžete sepsat nejdříve čtyři měsíce před datem, od něhož důchod požadujete. Později je to možné kdykoliv. Avšak pozor! Zpětně lze důchod vyplatit maximálně za tři roky až pět let.

6. Kde mám vyplnit potřebné formuláře? Od 1. ledna 2007 se žádosti sepisují na okresní (pražské, městské) správě sociálního zabezpečení. Zaměstnanci Ministerstva vnira ČR, Ministerstva obrany ČR a Ministerstva spravedlnosti ČR si žádají u svých zaměstnavatelů.

7. Jaké doklady musíte mít na ČSSZ s sebou? Připravte si občanský průkaz, cizinci pas s povolením k trvalému pobytu, doklad o studiu nebo vyučení (týká se i nedokončeného studia), doklady prokazující dobu v zaměstnání nebo v evidenci na úřadu práce. Muži předkládají doklady o výkonu vojenské a civilní služby. Ženy předkládají doklady potvrzující péči o děti. K tomu předkládají rodné listy dětí, pokud jde o osvojení dítěte tak d o k l a d o osvojení.

8. Mohu si nechat posílat důchod na účet? Pro vyplácení penze na účet stačí jen vyplnit a ve vaší bance podepsat tiskopis Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet, který najdete na strankách www.cssz.cz/ cz/tiskopisy/duchodovepojisteni. htm nebo si jej můžete vyzvednout na jakékoliv pobočce úřadů OSSZ/PSSZ/MSSZ.

9. Co když mi chybí doklady o pojištění? Od roku 2004 mají zaměstnavatelé povinnost za své zaměstnance každoročně vyhotovovat evidenční listy důchodového pojištění. Tam jsou uvedeny doby pojištění, výše výdělku a nemocenská. Pokud tyto materiály nemáte, je nutné uvést dobu zaměstnání, kterou si pamatujete, ČSSZ vychází z evidence, kterou má u sebe.

10. Jak dlouho musím odvádět pojištění? Abyste měli nárok na starobní důchod, musíte mít zaplaceno odpovídající sociální pojištění. Započítává se sem i výkon vojenské služby, péče o dítě do čtyř let, péče o bezmocnou osobu, civilní služba a doba studia. Pozor, od ledna 2010 se však studium na středních a vyšších odborných a vysokých školách nezapočítává. Studenti si mohou pojistné platit dobrovolně. Pro rok 2010 činí nejnižší pojištění 1660 Kč. Studium do 31. 12. 2009 se započítává klasicky.

11. Z čeho se skládá můj starobní důchod? Důchod vám vypočítají ze základní a procentní výměry. Základní je jednotná pro všechny a činí 2170 měsíčně. Procentní se stanovuje individuálně podle získané doby pojištění. Výpočet je ale velmi složitý a dopředu se výši důchodu nedozvíte.

12. Co když nesouhlasím s výší důchodu? Můžete se obrátit na ČSSZ. Pokud zjistí, že dostáváte menší penzi, než na jakou máte nárok, důchod opraví. Nebudete-li souhlasit ani se zjištěním ČSSZ, už se lze obrátit výhradně na soud.

13.Zvyšují se důchody každoročně? Zpravidla se tak děje v lednu nového kalendářního roku. O tom, zda se důchody navýší, rozhoduje vláda. Letos však k valorizaci nedošlo.

14. Mění se výše důchodu v závislosti na věku? Ano, ale pouze u lidí, kteří se dožijí sto let a více. Ve chvíli, kdy se dožijete stovky, se důchod automaticky zvýší o 2000 Kč.

15. Mohu si k důchodu přivydělávat? Pokud jste již dosáhli důchodového věku, ale chcete ještě pracovat, klidně můžete. Musíte to však nahlásit na ČSSZ. Od ledna 2010 je jedno, zda se zaměstnavatelem podepíšete smlouvu na dobu určitou nebo neurčitou.

465496:gallery:true:true

465494:gallery:true:true

 

Tom Lia ( 24. listopadu 2019 19:24 )

Dobrý den mám dotaz co když mi chybí nějaký evidenční list důchodového pojištění co mám potom dělat ? Předem děkuji za odpovědˇ.

anasyi ( 11. ledna 2010 13:22 )

me se libi,jak nektere veci jsou dle EU a jine ne.Za kazdy odpracovany rok,ja se dozvim dopredu,z ceho se sklada muj starobni duchod.Tot povinnosti zamestnavatele,ktery informuje sve zamestnance,dle vydane vyhlasky,nebot zamestnavatel je ten,ktery urcuje,jaky ja budu mit duchod.Muj duchod zavisi na sepsane pracovni smlouve,a odvedenych % zamestnavatelem.Takze,ja se muzu dozvedet i predbeznou vysi meho duchodu,pri sepsani pracovni smlouvy,kdy jsem uz predbezne informovana.Tak to bohuzel funguje jinde

anasyi ( 11. ledna 2010 13:11 )

treba se dozit,ale v tom dnesnim tempu asi tezko

smrk ( 11. ledna 2010 10:18 )

Má to stát dobře vymakaný, do doby než odejdeš na důchod se o tebe skoro nestará - pouze neustále bere různé daně a prebendy a až ta doba přijde, tak buď budeš studenej, nebo budeš mít na důchod ušetíno ze svého - fakt dobrá sociální politika

monikare ( 11. ledna 2010 07:21 )

na přilepšení pro pečovatele/ku To je právě ta finta – vypadá to dobře jako hrom! Stát velkoryse dává, co víc byste chtěli !... A kolik tak asi je v ČR stoletých?

Zobrazit celou diskusi