Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silvestr na jihu Moravy: Útok na lékaře a oheň za milion

Autor: Ondřej Požár - 
1. ledna 2010
13:03

Útok na lékaře záchranky u Mikulova a požár brněnské restaurace s milionovou škodou. I tak vypadaly silvestrovské oslavy na jihu Moravy.

Ani vytrvalý déšť nevadil stovkám lidí, kteří přišli oslavit poslední loňského roku na náměstí Svobody v centru Brna. Tam to chvílemi vypadalo jako u Verdunu: k nebi létaly s ohlušujícím boucháním nejrůznější petardy.

Policie tam zasahovala krátce po půlnoci proti mladíkovi, který strážcům zákona hodil dělobuch pod nohy! Policisté mu důrazně domluvili a zajistili také kabriolet rozjařených Slovinců - auto totiž nemělo v centru města co dělat.

461476:gallery:true:true

Jihomoravská záchranka vyjížděla od půlnoci do šesti hodin ráno přesně stokrát. Častým důvodem zásahů byly následky nadměrného pití alkoholu.

„Opilého agresivního mladíka (22) s poraněnou hlavou museli záchranáři převézt z Nádražní ulice v Brně do Úrazové nemocnice za asistence policie,“ uvedla mluvčí záchranky Barbora Zuchová.

Fyzickému útoku pacienta pak čelil tým rychlé lékařské pomoci z Mikulova. „Pořezaný muž v Sedleci na lékaře zaútočil a fyzicky ho napadl. Lékař atak odvrátil, o zbytek se postarala policie. Ta případ řeší jako napadení. Lékař vyvázl bez zranění,“ upřesnila Zuchová.

Záchranka podle ní po půlnoci zaznamenala padesát úrazů, které souvisely se zábavní pyrotechnikou nebo alkoholem.

„Deset lidí se zranilo výbuchem petard, přičemž utrpělo zásah do obličeje a u pěti šlo o poraněné ruce. Nejvážnější úraz se stal v Šebetově třiatřicetiletému muži, který při devastujícím poranění dlaně přišel o prst,“ vypočítává mluvčí.

A zábavní pyrotechnika také podle hasičů způsobila zřejmě nejhorší silvestrovský oheň na jihu Moravy. U restaurace se 180 místy u stolů v Brně-Líšni, kde lidé slavili Nový rok v indiánském stylu, nejprve vzplál přístřešek s autem a plameny přeskočily i na restauraci. „Škoda dosáhla milion korun. Zásah hasičů trval přes tři hodiny,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Požár se nicméně obešel bez zranění.

V nemocnici s poraněnými hlavami skončili tři mladí lidé ve věku 20, 23 a 26 let, zranění při srážce dvou aut v Hněvkovského ulici v Brně. Tam zasahovali i hasiči, kteří jednoho z cestujících dostávali ven z auta pomocí hydraulického nářadí, protože zůstal zaklíněný na zadním sedadle.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi