Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nové nařízení EU: Převod čísla hned, smlouvy nejvýš na rok

Ilustrační foto
 (Autor: webdesignerdepot.com)
Autor: ČTK, map - 
25. listopadu 2009
05:00

Čekali jste několik týdnů, než vám operátor převede telefonní číslo, když jste se rozhodli odejít k jinému? Tak tomu bude konec! Příště bude muset být převedeno do jednoho dne.

A operátory čekají ještě další omezení. Nebudou smět vázat klienty smlouvami na víc než na rok a jejich tarify budou muset být průhledné. Konečně! EU totiž po dvou letech sporů schválila převratnou reformu telekomunikačního trhu. Jednotlivé členské státy ji musí převést na národní zákony do června 2011.

Co se změní:

* Bleskový přenos čísla
Operátoři budou mít na převod ať už čísla pevné linky či mobilu k jinému operátorovi jen jediný den. Dnes to trvá třeba i měsíc.
* Závazek jen na rok
Klienty si budou moci operátoři zavázat smlouvami maximálně na jeden rok a nikoliv na dnes běžné dva roky.
* Přehledné placení
Tarify budou muset být transparentní. Zákazníci také získají právo být informováni o slevách, pokud vypadne telefonní či internetové spojení.
* Odpojit nelze
Národní úřady nebudou smět odpojit uživatele internetu jen kvůli podezření z nelegálního stahování třeba filmů či hudby. Svévolné odpojení bude možné jen při podezření z terorismu, organizovaného zločinu či obchodu s dětskou pornografií.
* Lepší připojení
Národní úřad určí minimální standardy pro poskytování internetu, co bude znamenat lepší a rychlejší připojení. Jednodušší přístup k rychlému internetu mají mít i odlehlé oblasti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi