Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodičovský příspěvek zůstane beze změn

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM)
Autor: INT, ČTK - 
23. září 2009
16:13

Strany se předběžně dohodly na změnách v úsporném balíčku. Neměl by se snižovat rodičovský přspěvek a porodné. Bohatým odpadne vyšší zdanění příjmu.

Předsedové politických stran se ve středu zřejmě shodli na změnách v takzvaném Janotově balíčku. Deficit rozpočtu by se sice v takovém případě mohl mírně zvýšit, nepřekročil by ale 170 miliard.

Předseda ODS Mirek Topolánek novinářům při odchodu z Kramářovy vily řekl, že pokud budou změny v balíčku jen kosmetické, občanští demokraté jsou ochotni na ně přistoupit.

Změnyv balíčku potvrdila novinářům většina politiků po jednání s premiérem Janem Fischerem v Kramářově vile. Předseda ČSSD Jiří Paroubek se ale k výsledkům schůzky zatím nevyjádřil, promluví až na vlastní tiskové konferenci.

"Je možné, že se na základě plánované dohody schodek mírně zvýší, ale zůstane v limitu 170 miliard," řekl předseda Strany zelených Ondřej Liška. Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody by se změny proti vládní předloze měly týkat rodinných dávek a sociálních služeb.

Podle Svobody budou o rozpočtu ještě ve středu večer jednat experti jednotlivých stran a ve čtvrtek ráno před jednáním sněmovny i lídři stran.

Svoboda uvedl, že na čtvrtečním jednání sněmovny by měl vzniknout jeden velký pozměňovací návrh, pod který se podepíšou poslanci všech parlamentních stran.

Souhlas se změnami ale vyloučil zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého nebudou poslanci jeho strany hlasovat pro žádné pozměňovací návrhy. Pokud se ale výsledný návrh nebude příliš lišit od vládní předlohy, TOP 09 je ochotná ho podpořit.

polibek ( 23. září 2009 17:03 )

sahat lidem na sociální dávky by bylo víc než ostudné! To se ještě v EU nestalo, naši poslanci by tak měli z ostudy před EU kabát. alespoň něco kladného a rozumného na úsporném balíčku. jsem zvědavá s čím příjdou ještě. To stejné je i zdaňovat vyšším danění vyšší příjmy. i tak dávají do kasy hodně. tak a teď by to ještě chtělo, aby poslanci vrátili auta a jezdili MHD, a aby nelítali na dovolenou letadlem nebo vrtulníkem jen tak. Taky by to chtělo danit jejich platy stejně jako to máme my a bez nějakých úlev a zmrazit je. Pak budeme my lidi spokojení, ale to budou dřív na stromech sedět sloni než se tohle podaří stejně jako v USA tam si platí i kampaně ze svého. Nemáš prachy , tak se do politiky nedostaneš a basta fidli

Zobrazit celou diskusi