Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Americký generál: Radar v Česku je potřeba!

Ilustrační foto - radar
Ilustrační foto - radar  (Autor: David Malík)
Autor: ČTK, jos - 
27. srpna 2009
08:11

Radar, uvažovaný pro Česko v rámci protiraketové obrany Evropy, bude v oblasti zapotřebí bez ohledu na to, kde budou umístěny protiraketové systémy. Řekl to podle deníku Právo generál James Cartwright na konferenci v alabamském Hunstwillu.

Podle listu tak generál potvrdil, že radar je stále ve hře, a připomněl jeho význam pro pokrytí Evropy obrannými raketami bez ohledu na jejich typ a dislokaci. List připomíná, že na to upozornili již loni tehdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou experti na základně Fort Schriever v Coloradu.

Tehdy Agentura pro raketovou obranu (MDA) pracovala s možností umocnit tímto radarem dosah protiraketových systému THAAD a námořního Aegis s raketami SM-3, jejichž vlastní radary jsou slabší. "Od začátku návrhu štítu pro Evropu jsme plánovali použít pohyblivý radar umístěný blíže k Íránu ve spojení s velkým radarem v Brdech," řekl nyní Právu mluvčí MDA Richard Lehner.

Definitivní řešení administrativa prezidenta Baracka Obamy stále hledá a během příštího půlroku má k tomu obdržet tři klíčové analýzy, připomíná list.

jiricek11 ( 27. srpna 2009 10:50 )

Kdo má pravdu? VARŠAVA - Obamova vláda sa vraj už vzdala plánov na protiraketový štít u našich susedov. S odvolaním sa na rôzne zdroje vo Washingtone to tvrdí poľský denník Gazeta Wyborcza. "Signály vyslané generálmi v Pentagone sú absolútne jasné - americká vláda v prípade protiraketovej obrany hľadá iné riešenie, ako by boli základne v Poľsku a v Českej republike," cituje list lobistu Rikiho Ellison, ktorý je zástanca štítu.

panalev ( 27. srpna 2009 10:00 )

Ano, tam ať si ho strčí, zrovna jsem to chtěla napsat. Potřebujem tolik věcí, že by se to na stránku nevešlo, ale radar mezi ně nepatří zcela určitě, debilní Američaní, policajti světa, nedaří se což - dïrigovat všem a všemu?

rennie ( 27. srpna 2009 08:51 )

Ano, a každopádně ať svůj ... i s radarem uvnitř situuje v lokalitě na území Spo(ko)jených států. Přesnou polohu, např. ve vzdálenosti podobné od New Yorku, jako jsou Brdy od Prahy, mu jistě napoví jeho zelený mozek.

587587 ( 27. srpna 2009 08:27 )

radar strčí do ...!

Zobrazit celou diskusi