Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ptali jsme se maminek: Mateřskou podle ODS nechceme!

Maminky mateřskou podle ODS nechtějí
Maminky mateřskou podle ODS nechtějí  (Autor: pes)
Autor: pes - 
14. srpna 2009
15:23

Předvolební trhák ODS - mateřská ve výšši celého platu po dobu 18 týdnů, se matkám nelíbí. Námi oslovené ženy shodně tvrdí, že zrychlená mateřská je finančně nevýhodná. Vyplatí se jen manažerkám s vysokým platem - nad 50 tisíc měsíčně.

Předvolební boj přiostřuje. ODS slibuje ženám podporu na mateřské ve výši celého platu. K tzv. třírychlostní rodičovské (na dva, tři nebo čtyři roky) by se tak přidala nová možnost dvourychlostní mateřské.

K nynější variantě pobírat mateřskou v délce 28 týdnů a 70 % platu by se přidala druhá možnost pro rodiče, kteří se chtějí brzy vrátit do práce. Ženy, které by využily této nové stoprocentní mateřské, by ji mohly pobírat po dobu 18 týdnů. Neměly by už ale nárok na rodičovský příspěvek (dvouletý 11 400 Kč měsíčně, tříletý 7600 Kč měsíčně a čtyřletý 3800 Kč měsíčně).

Podle výpočtů ODS by toto opatření nemělo zvýšit výdaje státního rozpočtu. Naopak by přilákalo dobře placené ženy zpět do práce, takže by opět platily daně.

Zeptali jsme se proto maminek, jestli by využily možnost čerpání zrychlené mateřské dovolené.

380237:gallery:true:true

Matka, která před narozením dítěte pobírala 15 tisíc čistého a nevyužila by zrychleného čerpání by stejně jako dnes brala 6,5 měsíce 10,5 tisíc (dohromady tedy asi 68 tisíc), potom do 36 měsíců věku dítěte 7600 korun, případně u pomalejšího čerpání rodičovského příspěvku stejnou částku do 21 měsíců a pak do 4 let věku 3800.

Pokud by se stejná žena rozhodla využít návrhu ODS, dostala by za přibližně 4 měsíce asi 60 tisíc, ztratila by nárok na rodičovské příspěvky kromě příspěvku na péči o dítě - 2000 Kč, pokud by pro něj nenašla školku.

Podle maminek, kterých jsme se ptali, ale místa ve státních školkách nejsou a na soukromé peníze nemají. Zrychlená mateřská se jim nevyplatí. Zároveň říkají, že dítě by matka měla sama vychovávat déle než 4 měsíce podle ODS.

Přečtěte sí víc o návrhu ODS zrychlení mateřské dovolené.

jaaaa ( 15. srpna 2009 09:25 )

kolik takovych rodin znas ktery si porizuji deti jen kvuli prachum od statu co? vsecky takovyhle nazory se tykaji sprominutim jen romu, normalni ceska rodina tohle nedela!

petanz ( 14. srpna 2009 21:42 )

a co tak přidat maminkám,které mají dvojčata(vícerčata)!!!!!!Nad tím by se měli už konečně zamyslet.Porodné při narození dvojčat je vyšší,ale rodičovský příspěvěk už dávají jen na jedno dítě.7600 ani zdaleka nepokryje vše co potřebují dvojčata.Tak tak to maminkám vyjde na jedno dítě při dnešních cenách a co maminka s dvojčaty.Tohle by měli řešit naši politici.

jaaaa ( 14. srpna 2009 21:29 )

argumenty typu ze si maminky delaji deti aby kvuli tomu ze se jim nechce do prace - uprimne neznam v sirokem okoli ani jednu, ktera by si poridila dite kvuli tomu ze se ji nechce makat!! a vsichni se divte ze se jim nehce zpatky kdyz muzou byt doma s tim dvouletym drobeckem, jako by vsici asi meli pochcipat hlady kdyz s nim maminka zustane o rok dyl! a opet neznam ani jednu maminku ktera by vysedavala u serialu misto venovani se malymu diteti, dyt to proboha ani snad nejde, dyt ho musite porad hlidat aby se mu neco nestalo, takze klidek

lm2209 ( 14. srpna 2009 19:39 )

Zkouším si představit ,co je asi Vaše "práce" když si tam můžete vzít amlinké miminko a ještě "pracovat".Asi každá říkáme "práce" něčemu jinému... Jinak pro ostatní maminky,já byla doma (rodičovský příspěvek)za 900,-Kč,o moc levnější to před 12 lety nebylo ,nebojte.Při MD jsem vzala uklízení ve zdravotním středisku,abysme přežili...Lenka

ouha ( 14. srpna 2009 19:17 )

Dámo s nickem "kvitecek1", pokud takto smýšlíte o matkách, které se na rozdíl od Vás rozhodly věnovat dítěti trvale, nikoli jen pár hodin jako Vy, pak jste k r á v a.

Zobrazit celou diskusi