Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poctivý bezdomovec: Za 50 tisíc dostal stravenky

Zdeněk Horvath přebírá od starosty Daniela Voláka stravenky
Zdeněk Horvath přebírá od starosty Daniela Voláka stravenky  (Autor: Foto pro Blesk – MÚ Litvínov )
Autor: lac - 
13. srpna 2009
15:47

Poctivého nálezce, bezdomovce Zdeňka Horvátha z Litvínova, který strážníkům odevzdal obálku s více než padesáti tisíci korunami odměnil ve čtvrtek starosta Daniel Volák. Horváthovi předal poukázky na jídlo za tisíc dvě stě korun.

„Je to za jeho přístup, který není pro mnoho lidí samozřejmostí,“ řekl starosta Volák. Horváth žije na ubytovně pro sociálně slabé občany a často spí mimo ni venku. Peníze našel v popelnici, když ji jako obvykle vybíral, zda tam nenajde něco, aby to ještě použil.

„Nechat si boty, oblečení, to jo. Ale peníze, ty se musí odevzdat,“ svěřil se Horvath strážníkům, když jim nález v úterý přinesl. Taky se bál, že by ho zavřeli, kdyby na to přišli. S nálezem dál město bude nakládat dle zákona, sdělila mluvčí radnice Eva Maříková.

vinnetouvi ( 4. července 2010 17:46 )

Taky je pravda, že řada takzvaných slušných občanů by nález vůbec neoznámila, takže kdyby to bezdomovec udělal taky, na dávky by mu nikdo nesáhnul.Krom toho nálezné má být ve výši 10%, takže 5.000 a žádných 1.200. Copak asi radnice s penězi udělá, nepřihlásí-li se majitel? Nazdar!

hanja ( 14. srpna 2009 08:37 )

Je pravdou,že pokud ten člověk pobírá sociální dávky,případné nálezné by mu muselo být započteno jako příjem a stejně by mu dávky sebraly,až do doby než vyčerpá příjem,tvořící životní minimum na měsíc.Takže by mu pomoženonebylo. Možná starosta ví co dělá a ještě přijde nějaké jiné vyrovnání.

carr ( 14. srpna 2009 01:25 )

siroky11, omlouvám se, více vína mi "změnilo" nick, mů příspěvek patříl dattatuttaskin, ještě jednou I am sorry

carr ( 14. srpna 2009 01:20 )

milý SIROKY11, bez urážek, tohle nechápeš, pro Tebe 50000 je řekněme nefascinující suma, ale může něco změnit, ne však podstatně v Tvém životě, ale pro pana Horvátha je TO TO samé, jako kdyby jsi mu věnoval továrnu s moře lidí a s moře problémy. ONI žijí jinak, mají rádi něco zcela jiného, a proto je přece "nezabijeme"

carr ( 14. srpna 2009 01:11 )

Zobrazit celou diskusi