Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Voda mu zničila dům: Teď pomáhají i čtenáři Blesku!

Pan Smola byl zoufalý, teď už ale věří, že se podmáčený dům podaří opravit celý
Pan Smola byl zoufalý, teď už ale věří, že se podmáčený dům podaří opravit celý  (Autor: Blesk - Vlaďka Hradská)
Autor: Vlaďka Hradská - 
25. července 2009
05:00

Plíseň a vlhké zdi. Nábytek na špalcích a hučení ventilátorů. Tak už to tři týdny vypadá v domku Jaroslava Smoly, kterého postihla ničivá povodeň. Díky velké vlně solidarity čtenářů Blesku ho ale neštěstí nesrazilo na kolena.

Z různých koutů Česka totiž přicházela a stále přichází do Putimi pomoc.

„Přečetli si o nás v Blesku. Takovou reakci a účast lidí jsem nečekal. Moc mi to pomohlo psychicky i materiálně,“ svěřil se invalidní důchodce.

Jména všech lidí, kteří se jemu a dalším obyvatelům zatopené vesničky snažili pomoci, nezná. Většinou chtěli zůstat v anonymitě. „Někteří poslali peníze, jiní přijeli, nechtěli ani říci své jméno a dali, co mohli. Někdo stovku, jiný třeba tisícikorunu i více. Další přivezli konzervy, těstoviny, cukr, oblečení, montérky. Strašně mě to dojalo, to jsem nečekal,“ poznamenal Smola.

Následky velké vody, která v domcích u řeky Blanice stála skoro pět dní, bude Jaroslav Smola odstraňovat ještě dlouhé měsíce. V podmáčených místnostech vlhkost stoupá, i když ventilátory jedou naplno. I přes ochranné nátěry savem se šíří plíseň. „V tomto domě u Blanice jsem se narodil a tady chci umřít. Pomoc lidí mi dala velkou sílu a za to jsou slova díků málo,“ dodal Jaroslav Smola.

gogo ( 25. července 2009 05:57 )

Kocáb nepomůže ??

Zobrazit celou diskusi