Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimové chtějí v Brně postavit novou mešitu

Pohled do stávající brněnské motlitebny muslimů
Pohled do stávající brněnské motlitebny muslimů  (Autor: Miroslav Homola)
Autor: ČTK, rvs - 
23. července 2009
14:25

Muslimové si chtějí v budoucnu v Brně postavit novou mešitu. Současná modlitebna ve Vídeňské ulici je už pro jejich potřeby příliš těsná. Muslimové zatím nemají místo, kde by mohli stavět, ani projekt budoucí modlitebny.

Podle předsedy brněnské islámské nadace Muníba Hasana v současné mešitě scházejí muslimům studovny a přednáškové sály. "Je to taková naše vize do budoucna," řekl o zvažované stavbě. Připomněl, že brněnský islámský svatostánek byl otevřen před 11 lety jako první muslimská modlitebna v Česku. Schází se v ní přibližně 120 vyznavačů islámu. Jejich počet stále vzrůstá.

Muníb Hasan je přesvědčený, že v Brně lze postavit novou mešitu, aniž by to vzbudilo odpor veřejnosti. Připomněl, že dosavadní soužití muslimů s Brňany je naprosto bezproblémové. Při loňském desátém výročí od otevření mešity jim muslimové rozdali na znamení přátelství 3653 růží. Za každý den, kdy byla po deset let muslimská modlitebna ve městě v činnosti, darovali jednu.

Náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský se k výstavbě staví zdrženlivě, přestože zdůraznil, že oficiální rozhodnutí rady k záměru neexistuje. "Já se domnívám, že Brno již jednou vyjádřilo svoji toleranci tím, že nechalo postavit mešitu na Vídeňské ulici, a že to stačí," řekl. Upozornil, že muslimský svět není ke křesťanství zdaleka tak otevřený, jako Západ k islámu. "Víme, že křesťané v muslimských zemích jsou pronásledováni, že stavba nových kostelů je naprosto nemožná," podotkl.

Otázkou není jen to, ve které části města by mešita stála, ale také jak by vypadala. Islámská nadace bude patrně usilovat, aby měla věžičku - symbolizující minaret, který je neodmyslitelnou součástí mešit. Muezíni z nich kdysi ohlašovali čas modliteb.

Současné mešitě věžička schází. Je to bílý objekt v husté zástavbě. O tom, že jde o muslimskou modlitebnu, svědčí zvenčí pouze zelená mozaika ze Sýrie s výňatkem z koránu.

ravelli ( 25. července 2009 07:17 )

Souhlasim s vetsinou prizpevku,jednou se uz tolerance ukazala ,myslim ,ze to staci !!!! klobouk dolu pred panem namestkem ,

miroslav ( 25. července 2009 05:18 )

Dobrý den .Naprostý souhlas-at si jsou kde si jsou at sem na nás nelezou !!Miro

cyanea ( 23. července 2009 19:15 )

Postavte jim mešitu...hezky s věžičkou a za pár let budete poslouchat tu hrůzu kdy si zapnou ampliony a budou se svolávat k modlení na celé Brno.Jen ať si jdou stavět mešity okud přišli,souhlasím,že kostel by si u nich taky nepostavili!

karlos ( 23. července 2009 18:14 )

Myslím,že referendum by ukázalo co občané v Brně chtějí.Nelze jít proti lidem a radní by si to měli uvědomit aby v budoucnu neměli mešitu na dvoře jejich děti.Stačí se podívat do Francie atd.Budou jen problémy.

karlos ( 23. července 2009 18:07 )

Myslím,že v muslimských zemích nelze stavět kostely.Navíc je tu nikdo nedrží,mohou jet domů.

Zobrazit celou diskusi