Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kongresovému centru hrozí bankrot!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: David Kempíř - 
21. července 2009
22:24

Bývalý Palác kultury, dnešní pražské kongresové centrum, toho má za sebou již hodně. Teď se však topí ve dvoumiliardových dluzích a hrozí, že zkrachuje.

Pamatuje projevy sovětského státníka Leonida Brežněva, celostátní sjezdy Svazarmu, ROH a JZD, ale i vyprodaný koncert americké legendy Lou Reeda.

Společnost Kongresové centrum Praha (KCP) dluží téměř dvě miliardy korun. Podle radního Milana Richtera má přitom společnost splatit dluhy nejpozději do roku 2014. Realita je ale jiná: nyní může uhradit maximálně úroky! „Pokud se nic nepodnikne, v dubnu 2010 zkrachuje,“ prohlásil Richter. Radní se včera shodli na tom, že nejlepším řešením by bylo prodat hotel Holiday Inn i s pozemky a byznysové centrum KCP. „Nechceme ale přijít o budovu kongresového centra, je důležitá pro pořádání kongresů,“ poznamenal Richter.

Praha vyzve vládu, aby se splácením dluhu pomohla. „Dluhy nevznikly špatným hospodařením. Už v roce 2005 bylo jasné, že kongresové centrum nebude schopno dostát svým závazkům,“ upozornil radní. KCP se zadlužilo v letech 1998 až 2000 v souvislosti s pořádáním zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Tři miliardy korun stála rekonstrukce bývalého Paláce kultury.

petr11 ( 22. července 2009 06:47 )

Jak někdo může dopustit takové dluhy!! To dost dobře nechápu!!

Zobrazit celou diskusi