Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šok! Daň z domů vzrostla až pětinásobně

Hromosvod ochrání i rodinný dům před případným nebezpečím.
Hromosvod ochrání i rodinný dům před případným nebezpečím.  (Autor: archiv KM BETA)
Autor: ČTK, tez - 
30. května 2009
09:12

Daň z domů vzrostla až pětinásobně. Zvýšení základní sazby daně umožnila obcím novela zákona a využila toho asi každá dvacátá obec, včetně několika krajských měst. Další o zvýšení uvažují pro příští rok. Uvedl to dnes server iDnes.

Například v Hradci Králové nebo v Ústí nad Labem nyní lidé za vlastnictví domu nebo parcely zaplatí mnohem více než v Praze. V hlavním městě se za metr čtvereční jednopodlažního domu platí 4,50, v Ústí je to 10,50 Kč. Loni to bylo třikrát méně, píše server.

Minimálně dvojnásobnou daň budou letos platit majitelé domů v každé dvacáté obci v zemi. Ve velkých městech znamená i dvojnásobné zdražení nárůst rodinných výdajů v řádu tisíců.

Většina měst a vesnic, kde sazba vzrostla, obhajuje vyšší daň výhodami, které přinesou. "Místním lidem jsme to vždycky schopni vrátit například investicemi do infrastruktury," řekl starosta Rokycan Karel Ferschman.

V Dukovanech na Jihlavsku, kde vzrostla daň na pětinásobek, dostanou lidé většinu peněz zpátky. "Formou příspěvku na údržbu nemovitostí jim přímo vrátíme čtyři pětiny vybrané daně," uvedl starosta obce Miloš Kudera.

Zatímco letos čekalo zdražení zlomek obyvatel v zemi, příští rok by jich mohlo být mnohem víc. Daň z nemovitosti je totiž příjmem obecních pokladen. A ty budou podle odhadů ministerstva financí letos chudší minimálně o osm procent příjmů z daní, které přerozděluje stát.

Stát vybral na dani z nemovitosti v posledních letech podle údajů ministerstva financí každoročně kolem pěti miliard korun. Loni takto získal 5,1 miliardy korun, přičemž o rok dříve to bylo 4,96 miliardy korun. Daň je stoprocentním příjmem konkrétní obce, kde se nemovitost nachází. Letos ji musejí lidé zaplatit do 1. června.

derek ( 31. května 2009 01:21 )

za levice nebo za pravice je to jedno všichni kradou stejně

bobina ( 30. května 2009 17:17 )

ale když vezmu co si u nás lidi zvolili do městského zastupitelstva a do vedení ,tak se ani nedivím,že to vede pravice od deseti k pěti! Hradec Králové je krásné město,ale bohužel mu vládnou magoři,vychcánci a vyžírkové! Zlatá levice,za ní se hospodařilo a tolik nekradlo! Co se děje teď je na pováženou!

bugy ( 30. května 2009 15:06 )

Taky si myslím, že daň z nemovitosti je nemorální. Všechno je vlastně v nemovitosti zdaněné a něco vícekrát.Plat, potom materiál... Když nemovitost prodáte, tak zase daně! Asi máme všechno chtít po státu. Veškeré prachy prochlastat, nic nemít. Pak když jste v nouzi dostanete příspěvek. Pokud něco máte, řeknou vám, ať to prodáte a neotravujete. Absurdita.

oldedek ( 30. května 2009 13:18 )

Lidi nebojte se, on to pan předseda NKÚ p. Dopstál co mu platíme v Praze byt jak kráva a několik aut zkontroluje - nebojte on to popraví , vždyť máme jednu pr_del jednu hubu, dyť jsme lidi, ne ?!?

jamilen ( 30. května 2009 13:03 )

Dnes je nejlepší nic nemít a o nic se nestarat. Co si na mě kdo vezme, když budu (pokud budu chtít)dělat jen za minimální plat, čerpat od státu podpory, chovat se,jako dob-ytek. Pak mi ani stát nic nevezme a mne to nebude štvát, že se mnou takhle vyč-ů-rávají.

Zobrazit celou diskusi