Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bouřka připravila lidem noc hrůzy

Autor: ČTK, jos - 
27. května 2009
07:46

VIDEO: Desítky výjezdů k čerpání vody ze zaplavených sklepů, domů a dvorů, odstraňování popadaných stromů či hašení požáru od blesku absolvovali v noci na dnešek v souvislosti s prudkým deštěm a bouřemi hasiči po celé České republice.

V Plzeňském kraji krátce po půlnoci hasili požár chaty ve Lštění na Domažlicku, kterou s největší pravděpodobností zapálil blesk, vznikla škoda 200 000 korun.

Bouřku ve fotografiích najdete ZDE!

Více než tři hodiny čerpali vodu z jídelny ve fakultní nemocnici v Plzni, řekla mluvčí krajských hasičů Alena Marešová.

"Jen od 18:00 do půlnoci měli hasiči hlášeno 62 mimořádných událostí, z toho bylo čerpání vody v 41 případech, odstraňování padlých stromů ve 13 případech a ostatní technická pomoc jako odtah vozidel a zajištění střešní krytiny v sedmi případech," vyčíslila mluvčí.

Liberecko pod vodou

V Libereckém kraji způsobila noční bouřka největší problémy v oblasti Českolipska. V Novém Boru museli hasiči kvůli ucpanému kanálu odčerpávat vodu z komunikace, ve Velenicích zase přetekl rybník a voda začala zaplavovat nedaleký rodinný dům. Hasiči tam vyjížděli 08:15, aby odpustili vodu z rybníka a pomohli odčerpat vodu z rodinného domu a odstranit naplaveniny bahna z místní návsi, řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Tah z Prahy na Strážný byl neprůjezdný

Přívalové deště na jihu Čech lámaly stromy, zaplavily silnice a zatopily sklepy. V Husinci, Chrobolech i jinde zasypalo obyvatele krupobití. V kempu ve Frymburku na Českokrumlovsku spadl večer strom na karavan. V obci Rankov blesk další strom zapálil. Na mnoha místech se během chvilky změnily komunikace na říčky.

342619:gallery:true:true

Železniční viadukt ve Strakonicích na hlavním silničním tahu Praha-Strážný se pro řidiče stal pastí. Déšť a voda z okolních komunikací ucpaly odtok a vytvořily na silnici neprůjezdné jezero, do kterého vjížděli nic netušící automobilisté. Kdo měl štěstí, stačil vycouvat. Ostatní musela vyprostit těžká hasičská technika.

gogo ( 27. května 2009 10:54 )

něco máme vytopené, ale že by to byl noc hrůzy ? Těmi silnými slovy bych šetřil až taková noc skutečně nastane ....

Zobrazit celou diskusi