Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po vichřici je stále uzavřeno devět železničních tratí

Nehodu nepřežila spolujezdkyně, 18letá dcera řidičky
Nehodu nepřežila spolujezdkyně, 18letá dcera řidičky  (Autor: Ilustrační foto - Zbyněk Schnapka)
Autor: ČTK, pal - 
22. května 2009
21:04

AKTUALIZOVÁNO: České dráhy registrovaly po větrné smršti v průběhu odpoledne řadu zablokovaných tratí, většinou byly důvodem padlé kmeny. U Josefova Dolu v Jizerských horách se sesula opěrná zeď pod tratí. Čtyři vlaky narazily do stromu, nehody se obešly bez zranění.

Kolem 20:00 provoz stál na devíti tratích, omezený byl provoz mezi Dobřichovicemi a Radotínem na trase Praha-Beroun, řekl mluvčí drah Ondřej Kubala. Větrná smršť doprovázená prudkým deštěm se přes republiku přehnala odpoledne.

Největší problémy způsobil vítr na trati Praha - Beroun. Krátce po 14:00 zde do padlého stromu narazil rychlík Praha - Písek - České Budějovice. Lokomotiva začala po nárazu hořet. Oheň způsobil na lokomotivě škody za 800.000 korun. "Nikomu se nic nestalo, zaměstnanci ČD evakuovali cestující do stanice Černošice-Mokropsy, ve vlaku jich bylo 148," upřesnil Kubala. Provoz na trati mezi stanicemi Praha-Smíchov a Řevnice byl na více než tři hodiny přerušen, po jedné koleji se začalo jezdit před 18:00, řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Pavel Halla. Podle Kubaly tam večer měly některé vlak dvaceti až čtyřicetiminutové zpoždění.

Kolem 20:00 nejezdily vlaky na severní Moravě na tratích Hnojník - Český Těšín a Havířov - Albrechtice u Českého Těšína. Provoz byl přerušen také mezi ostravským hlavním nádražím a Ostravou-Kunčicemi a na koridorové trati Louky nad Olší - Český Těšín. Některé dálkové vlaky tam byly odkloněny přes Havířov. Na Šumpersku byl železniční provoz přerušen na trati Hanušovice - Podlesí.

Na severní Moravě je navíc stále omezená doprava na trati Český těšín - Chotěbuz- Mosty u Jablunkova, kde spadlé stromy strhly troleje. Jezdit tam mohou jen dieselové lokomotivy.

V Jihočeském kraji spadlé stromy zastavily provoz v úseku Popelín - Jarošov nad Nežárkou na trati Veselí nad Lužnicí - Jihlava. Ve středních Čechách je neprůjezdná trať Mělník - Mšeno.

Vážné poškození trati způsobily přívaly vody v Jizerských horách, kde se na trati z Jablonce nad Nisou na Smržovku sesula opěrná zeď pod tratí. "Zajišťujeme dopravu autobusu, není vůbec jasné, kdy bude možné dopravu na trati obnovit," řekl Kubala. Autobusů místo vlaku museli lidé využít také v okolí Bakova nad Jizerou. "Na trati z Mladé Boleslavi do Bakova nad Jizerou a dál do Bělé se už ale podařilo provoz obnovit," řekl Kubala. Také na trati z Nymburka na Jičín už vlaky znovu jezdí.

Ve východních Čechách narazil osobní vlak do stromu mezi Starou Pakou a Jaroměří, souprava se 16 cestujícími vykolejila, nikomu se ale nic nestalo. Škoda na soupravě byla zatím odhadnuta na 200.000 korun. Stromy tam popadaly na trati dlouhé 500 metrů. Následky vichřice tam budou odstraňovat až do rána, uvedl Kubala. Dopravu vlakem nahradily autobusy.

Do větví spadlého stromu narazil vlak také mezi Plzní a Chebem. Přerušení provozu hlásí České dráhy i z tratí Chlumec nad Cidlinou - Trutnov a Český Těšín - Čadca, tam se ale v 17:12 podařilo obnovit provoz alespoň po jedné koleji. Výši škod zatím dráhy nevyčíslily.

kloturista ( 23. května 2009 10:41 )

Jak je možné,když trochu více foukne vítr,že z toho mají všichni takový luft?Jak je možné že na tratě ČD padají stromy?Proč již dávno není kolem tratí vyčištěn patřičný úsek aby k těmto událostem nemohlo docházet.Kde je proklamovaná bezpečnost cestujících a přpravovaných nákladů ve spojení s rychlostí?S ekologií v tomto případě nechoďte - bezpečnost cestujících má snad přednost NEBO NE ????

Zobrazit celou diskusi