Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šikanuješ nájemníky? Zaplatíš jim 200 tisíc!

Autor: Ondřej Požár, brum - 
6. května 2009
14:19

Šikanuješ nájemníky? Tak jim zaplatíš odškodnění za to, že zůstali bez elektřiny a vody! To je jasný vzkaz brněnského krajského soudce Michala Ryšky.

Ten ve středu před polednem rozhodl, že majitel domů Petr Kolařík musí čtyřem šikanovaným nájemníkům dát 200 tisíc korun. A jejich právníkovi sto tisíc!

Manželé Ludmila a Miloš Borkovi, Jaroslava Přikrylová a Blanka Všianská dostanou každý po 50 tisících. Kolařík je loni a předloni nechal dlouhé měsíce bez elektrické energie a Borkovy i bez vody.


Důvod? Odmítli přistoupit na zvýšení nájemného a rekonstrukci bytů! Kolaříka za to už pravomocně ztrestal městský soud.

Majitel nemovitostí nyní u civilního soudu navrhl tři žaloby na odškodnění zamítnout. „Jde o politický proces! Žaloby jsou nesmyslné, jde jen o subjektivní pocity žalobců. Ti nevyužili péče dětí, chtěli odstupné a újma je spekulativně vyčíslena,“ míní Petr Kolařík.

„Devět měsíců jsme byli bez vody a elektřiny. Chodili jsme s igelitkami špinavého prádla a tahali vodu v kanystrech. Bylo to ponižující. Odškodnění je symbolické!“ říkají Borkovi.

„Tento rozsudek má být pobídkou i pro další pronajimatele bytů. Problémy s regulovaným nájemným nelze řešit trestnou činností majitele domu. Ten zasáhl do osobnostních práv nájemníků a uvrhl je do bídných podmínek,“ zdůraznil soudce.

papshop ( 6. května 2009 15:54 )

Dostali jsme se opět do stavu, kdy vlastnictví nic neznamená. Nájemník má vždy pravdu a klidně nemusí platit nájem, může devastovat cizí majetek, odebírat vodu ale platit musí majitel bytu. Za chvíli bude polovina národa pod mostem a prázdné byty na každém rohu, ale majitel je raději nechá prázdné, než aby se musel doprošovat u soudu, jestli mu má nájemník zaplatit vše, co k vlastnictví nemovitosti patří. Sám jsem si tím prošel, nájemník neplatil, byt zdevastoval a z bytu ho dostat bylo nemožné. Rekonstrukce 2+KK po té, co byt opustil mě stála 650.tisíc a dneska jsem raději byt nechal prázdný, než bych se zase s někým soudil o vlastní majetek.

Zobrazit celou diskusi