Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku ročně ohluchne zhruba deset dětí

Martínek i Péťa si svůj handicap moc nepřipouštějí. Vylepšený typ přístroje jim ale život usnadní.
Martínek i Péťa si svůj handicap moc nepřipouštějí. Vylepšený typ přístroje jim ale život usnadní.  (Autor: Barbora Pejšová)
Autor: ČTK, tez - 
2. května 2009
10:33

V České republice každoročně ohluchne zhruba deset dětí. Navíc se zde každý rok narodí asi 100 dětí se závažnou vrozenou sluchovou vadou, tedy průměrně jedno až dvě děti z tisíce, řekla ČTK Eva Vymlátilová z pražského centra zabývajícího se hluchotou u dětí při motolské nemocnici.

Sluch je zatím jediným lidským smyslem, který lze nahradit pomocí elektronického zařízení. Takzvaný kochleární implantát pomohl navrátit sluch již více než 130.000 lidí na celém světě. V Česku nyní žije zhruba 500 uživatelů kochleárních implantátů, z toho asi 350 dětí.

"Věk je jeden z faktorů, které rozhodují o úspěšnosti využití kochleárního implantátu. Nejlepší výsledky mají děti, kterým je implantován do druhého roku," řekla Vymlátilová, podle které je nejzazší věk šest let.

Zařízení funguje tak, že zprostředkovává zvukové vjemy neslyšícím lidem přímou elektrickou stimulací sluchového nervu uvnitř ucha. Podle posledních studií přes 90 procent dětí narozených se závažným postižením sluchu, které dostanou implantát před druhým rokem života, dosáhne nejen schopnosti slyšet bez odezírání, ale naučí se také srozumitelně mluvit.

Novou šancí pro lidi se zbytky sluchu, kteří však mají příliš velké ztráty na vysokých frekvencích a slyšení se sluchadly jim neumožňuje dobré rozumění řeči, je kombinace kochleárního implantátu s digitálním sluchadlem. Funguje na principu elektroakustického slyšení.

Elektrická stimulace implantátem poskytuje sluchové vjemy na vysokých frekvencích, zatímco hluboké frekvence, kde je sluch částečně zachován, zesiluje akustické sluchadlo. Elektrické i akustické slyšení se programuje v miniaturním počítači, který nosí pacient za uchem.

Mezinárodní klinické zkoušky prokázaly, že díky kombinovanému implantátu můžou lidé nejen velmi dobře rozumět řeči, telefonovat a těšit se z nejrůznějších zvuků každodenního života, ale také znovu poslouchat hudbu.
Kochleární implantace se v ČR provádějí v motolské klinice už řadu let.

V květnu uplyne již 17 let od implantace prvnímu českému pacientovi. Pro pacienty z Moravy bylo loni založeno Centrum péče o pacienty s kochleárním implantátem v Ostravě.

londynskypes ( 27. června 2012 09:47 )

ne ohluchne ...plesku ,ale narodily se s tim ty děcka!!

Zobrazit celou diskusi