Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praha po zimě uklízí ulice: Padnou na to miliony

Nepořádek v Praze
Nepořádek v Praze  (Autor: Jiří Černohorský)
Autor: ČTK - 
26. dubna 2009
18:53

Některé pražské městské části mají mimořádné jarní úklidy veřejných prostranství už za sebou, na jiné teprve čekají. Celkově na ně padnou miliony korun.

Například Praha 4 bude podle své mluvčí Žanety Pilařové uklízet o víkendech 25. až 26. dubna a 2. až 3. května. Takový jarní úklid může stát městské části až miliony korun. Uklízí se chodníky, silnice i zelené plochy. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Městská část Praha 4 se rozhodla uskutečnit mimořádné jarní úklidy o dvou víkendech, protože zima skončila poměrně náhle a začalo být hezky, a o to více občany obtěžují samozřejmě zbytky po zimě, ať už se to týká ulic, chodníků, ale i parků," řekl zástupce starosty Prahy 4 pro životní prostředí Václav Krištof. Úklid se podle Pilařové týká zejména cest pro pěší a zelených ploch o celkové rozloze 3,5 kilometru čtverečních. Vyjde na 4,5 milionu korun.

Jarní úklid byl od konce března do 10. dubna například také v Praze 13. Městská část nechala vysbírat téměř 30 tun odpadků. Zaplatila za to 270 000 korun. "Největší množství odpadků bylo již tradičně zejména v okrajových částech, které jsou využívány ke sportovně-rekreačním účelům, ale bohužel i jako úkryt bezdomovců, dále kolem obchodních center, dopravních komunikací a stanic MHD," uvedl tiskový mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Na Praze 7 čistí a uklízí silnice podle mluvčího městské části Martina Vokuše technická správa komunikací. Jarní úklid začal 20. dubna a skončí 7. května, kompletní úklid po zimě čeká i chodníky. Počátkem května se bude uklízet náplavka na Bubenském nábřeží.

Praha 6 i Praha 8 provádějí jarní úklidy každoročně. Praha 6 také například přistavuje velkoobjemové kontejnery. Letos do nich můžou lidé do 10. května odkládat zejména odpad ze zahrad. Ulice Prahy 6 se podle mluvčího městské části Martina Šalka kromě průběžného čištění nárazově uklízejí nejen na jaře, ale i na podzim. Také na Praze 8 se na jaře uklízejí silnice, chodníky i zeleň. Na úklidu se podílí řada firem a každoročně městskou část stojí řádově desítky tisíc korun, uvedl mluvčí Prahy 8 Petr Bambas.

Také Praha 10 přistavuje podle svého mluvčího Jana Charváta kontejnery, což vychází asi na 30.000 korun. Na jaře se tu také odvážejí černé skládky. Letos se uklízely například travnaté plochy při ulici Želivecká a Ostružinová, uklízet se ještě bude v lokalitě Slatiny.

Ve spolupráci s občanským sdružením Oživení Praha 10 uklidila 15. dubna cyklostezku v údolí Botiče mezi Záběhlickým zámkem a Hamerským rybníkem. Podle Evy Šuchmanové z Oživení se odpadky naplnil téměř celý velkoobjemový kontejner. Sebralo se tu velké množství rozřezaných kabelů a odpadků z dočasných obydlí bezdomovců, dva rozbité dětské kočárky, starý trakař a záchodová mísa. Úklid cyklostezky u Botiče se konal po sedmé. "K naší velké lítosti se lesík, kterým cyklostezka prochází, po úklidu vždy znovu rychle naplní nejrůznějším odpadem a na mnoha místech tu opětovně vznikají menší skládky," uvedl Pavel Grošpic z Oživení.

"Nadstandardní úklid odpadků je pravidelně zajišťován ve spolupráci s klienty Armády spásy a osobami vykonávajícími alternativní tresty. Dále s úklidem veřejných prostranství vypomáhají i některé dobročinné organizace," uvedl Vladimír Vyčichlo z odboru životního prostředí Prahy 14. Lidi vykonávající alternativní tresty při úklidu využívá například i Praha 10.

V Praze 12 skupina asi 40 dobrovolníků uklidila odpady, které přinesla Vltava. Podle zástupkyně starosty Prahy 12 Hany Jandové se podařilo z velké části uklidit oblast modřanských a komořanských tůní až ke stavbě silničního okruhu. Uklidila se také velká černá skládka, jíž tvořily zejména zbytky aut a kabely.

tatu ( 27. dubna 2009 11:51 )

tolik nezaměstnaných,hlavně naši diskriminovaní nemohou najít práci,co takhle je zaměstnat?Radní!!!Zabývejte se tím!!!

Zobrazit celou diskusi