Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

70 neonacistů prostovalo proti vyhoštění Ku-Klux-Duka

Neonacisti před budovou ministerstva vnitra
Neonacisti před budovou ministerstva vnitra  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
26. dubna 2009
15:17

Zhruba 70 neonacistů v neděli poklidně protestovalo před pražskou budovou ministerstva vnitra proti vypovězení bývalého šéfa Ku Klux Klanu Davida Duka z Česka.

Duke měl v zemi o víkendu přednášet, policie jej však zatkla a přiměla k odjezdu. Odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb označil Dukovy názory za nebezpečné a schválil policejní postup vůči němu.

"Je to člověk, který by mohl dodat ideologický background našim neonacistům," varoval Kocáb v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle něj byl postup vůči Dukovi správný.

Duke byl v Česku zadržen a vyslýchán v souvislosti se svou knihou Moje probuzení, která česky vyšla v nakladatelství Kontingent Press. Kniha podle odborníků ospravedlňuje holokaust.

Nakladatelství už má za sebou několik kontroverzních počinů a náměstek policejního ředitele Jiří Houba dnes nevyloučil trestní stíhání vydavatele. Policisté mají knihu k dispozici od dubna a text zkoumají.

"Musíme se zabývat i okolnostmi vydání té knihy a to je už poměrně složitější," řekl Houba v Otázkách Václava Moravce.

Filip Vávra spojovaný s hnutím Národní odpor, který Duka do Česka pozval v neděli na demonstraci vybíral od příznivců krajní pravice peníze na právní pomoc pro Duka. Na akci promluvil také neonacista Adam Berčík, který Dukovo zatčení odsoudil. Na sedm desítek radikálů se pak vydalo na pochod do centra města.

Akce není ohlášena. Policie ale hodlá zasahovat jen tehdy, bude-li porušeno shromažďovací právo, nebo při veřejné propagaci názorů podporujících hnutí směřující k potlačení lidských práv.

xsen ( 26. dubna 2009 23:49 )

Mladý ani nevedia proč sou rasistí,vid i Hitler byl žid i jeho žena židka,Hitlerovy vojaci byli,pedofíly,znásilnovali,kluky,i děvčata,a potom zabíjeli,v koncentráku.Všechny nacionalisti sou uchylové,a mají vražedné sklony,sou schopní zabít i vlastní lidí.Tak zaco bojují?Pane Prezidente,puste naních Českou Armádu,a okamžitou splatností by sem NACIONALISMUS zakázal,a tí co moc vyskakujou bych dal odstřelit Českou Armadou,lebo nám přerástou,cez hlavu,a bude neskoro a bude s náma fakt AMEN.ZEMĚGOULE,potřebuje vytřídit lidé na zemi a proto vyhlašují vojnu celosvetovou proti NACIONALISTÚM.Třeba jim ukázat odkud pokud je DEMOKRÁCIA,a žili v míru a slobode na našej planéte,s pozdravem Viktor podpořte mne dekuji,,,

zdepa ( 26. dubna 2009 20:45 )

možné. Současní extremisté, milujícící Hitlera, aniž jediný z nich pamatuje jeho dobu, by měli dostat pořádnou nakládačku. To by pomohlo zcela jistě. Jít navíc protestovat před vnitro je vrchol neschopnosti státu. Není divu, proč lidé vzpomínají na komunisty. Jsme svědky čím dál větších svinstev za podpory státu.

palko1961 ( 26. dubna 2009 16:33 )

nastehovat k morgosum.

akrapaz ( 26. dubna 2009 16:11 )

Naprosto správný rozhodnutí. A těch 70 holohlavých blbečků mu k němu přibalit na cestu sebou!

Zobrazit celou diskusi