Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové balení potravin: Zdraží mouka, mléko nebo cukr!?

Supermarket
Supermarket  (Autor: Martin Mithofer)
Autor: ČTK, šim - 
17. dubna 2009
07:58

Pozor! Kilo mouky už nebude kilo a litr mléka již nebude litr? I tak by to v regálech českých obchodů mohlo brzy vypadat. Končí totiž směrnice, která nařizuje dodržování standardní velikosti balení potravin.

Povinnost výrobců dodržovat standardní velikosti balení u některých běžných potravin a dalších druhů zboží končí. Upozornila na to páteční MF Dnes s odvoláním na novou směrnici EU, podle níž se prý regulace váhy a objemu zboží přežila.

Máslo, cukr či mouka teď mohou být v obchodě libovolně velké, jedinou výjimkou zůstávají jen lihoviny a vína.

Pravidla, která už neplatí, přesně stanovovala, že třeba máslo se smí prodávat jen v násobcích 125 gramů. Předepsanou hmotnost museli výrobci dodržovat například i u konzerv, kávy, ale také třeba u zubních past. Nyní se však porovnávání cen u jednotlivých druhů zboží lidem ztíží.

Na druhé straně však nebudou nuceni plýtvat s potravinami a kupovat příliš velká balení, protože menší nejsou k sehnání. Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského budou mít nyní výrobci také volnější ruce v inovacích a reklamě. Mohou nabízet třeba 'šťastné pečení se 777gramovou moukou," píše MfD.

Změna však podle deníku sklízí i kritiku. "Určitě to přináší možnost pro zdražování," cituje právničku Sdružení na obranu spotřebitelů Evu Strnadovou. Lidé podle Strnadové při nákupech často nečtou údaje na výrobku a koupí ho pak pod dojmem, že jde o známou gramáž.

Mnoha druhům zboží, u kterých by to lidé nečekali, teď může hrozit nenápadné zmenšování při zachování původní ceny. Podobně už se to nějakou dobu děje třeba u čokoládových tyčinek, sušenek nebo jogurtů, na které se regulace nevztahovala. Ve velkých prodejnách, které mají prodejní plochu přes 400 metrů čtverečních, se nakupující může bránit tím, že si kromě ceny výrobku přečte i cenu za kus, kilogram či litr, kterou musí prodejci pro srovnání uvádět. Malé obchody to však dělat nemusí, píše.

Domácí výrobci, které deník, oslovil, nyní říkají, že uvolnění předpisů nechtějí využít ke zdražování. Jistou dobu to tak může být, přestavba výrobních linek na nové velikosti je drahá. Na trhu se však mohou brzy objevit menší výrobky z ciziny.

funnyboy ( 18. dubna 2009 18:50 )

Už asi nebudú naši Záhoráci chodiť k Vám nakupovať. Inflácia je samozrejmosťou. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale myslím si, že Topolánek tak trošku držal ceny umelo nízko. Vážení, bojím sa toho, že to zdražovanie, čo bolo u nás za Dzurindu, bude prebiehať teraz u Vás. Ešte raz, nechcem sa nikoho dotknúť, ale asi to budete musieť prežiť a trošku si naštartovať ekonomiku. Aj reformy sú nutné. Zdravím všetkých do ČR.

bomel ( 18. dubna 2009 10:07 )

Ne standartní, ale standardní. Standarta je vlajka. Samozřejmě je to nekontrolovatelná finta, jak zákonně zdražovat všechny balené výrobky. Proti takovému zvěrstvu nebude ani odvolání, navíc si toho spotřebitelé v mnoha případech ani nevšimnou.

drobek ( 17. dubna 2009 14:55 )

jasan,ale i dělník ve šroubárně si může přečíst Ovidia v originále,má -li zájem se vzdělávat

panikekulova ( 17. dubna 2009 11:44 )

Ne bordel..

alienworkshop ( 17. dubna 2009 11:05 )

Kdyby jsi znal pravopis a nebyl takový idiot co píše VÝMYSLI s měkkým I, tak by jsi mohl jít od lisu a možná taky brát těch 50.000,-- Kč

Zobrazit celou diskusi