Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

HIV pozitivní zubař podle hygienika nepochybil

Preventivní prohlídka měla velmi rychlý spád, protože jeho chrup byl bez chybičky.
Preventivní prohlídka měla velmi rychlý spád, protože jeho chrup byl bez chybičky.  (Autor: abl-ilustační foto)
Autor: ČTK - 
23. března 2009
22:52

Albánský HIV pozitivní zubař podle odborníků mohl vykonávat svou praxi, pokud splnil všechny podmínky. Dnešní hygienická kontrola neprokázala žádné jeho pochybení, řekla Zdeňka Jágrová z Krajské hygienické stanice hlavního města Prahy.

To, že je někdo HIV pozitivní, neznamená, že nemůže vykonávat svou praxi, potvrdili ČTK prezidenti stomatologické i lékařské komory. Muž pouze nesměl vykonávat rizikovou činnost. Zda neporušil tento zákaz, vyšetřuje policie.

Muže v pátek zadržela cizinecká policie v ambulanci modřanské polikliniky z podnětu hygieniků. V žádné z kontrolovaných ordinací modřanské polikliniky, z nichž v jedné vykonával praxi HIV pozitivní albánský zubař, nebyly zjištěny nedostatky.

"Zpětně se zjišťuje, že on nezanedbal vůbec nic, že on používal ochranné pracovní prostředky, že on používal rukavice, že on má v jednání i některé ty administrativní úkony, jako je registrace a tak dále. Ale on bohužel tyto informace neudával," řekla Jágrová.

Vykonávat stomatologickou praxi zubař podle ní neměl výslovně zakázáno.

"On měl zakázáno vykonávat činnost, včetně třeba sexuálních kontaktů, při které by mohlo dojít k ohrožení zdraví ostatních osob. On neměl zakázanou činnost v ordinaci," prohlásila.

Aby mohli hygienici zhodnotit, jestli může vykonávat své povolání, museli by podle ní znát určitá data, která od lékaře k dispozici neměli.

Hygienická služba se podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové na policisty obrátila s tím, ať prověří, zda muž svou prací v zubařské ordinaci neporušuje zákaz vykonávat rizikové činnosti.

"Vyšetřovatelé nyní prověřují, zda se tudíž nedopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí," řekla ČTK mluvčí.

Za tím účelem si podle ní vyžádali zdravotnický posudek. Policie také zjistila, že HIV pozitivní cizinec navíc pobýval v ČR nelegálně, neboť platnost jeho víza skončila loni v listopadu.

 

djimy ( 15. října 2011 14:08 )

Myslím, že je mezi námi mnoho lidí, kteří ani neví, že jsou nakaženi HIV. Je chybou neinformovanost veřejnosti o tomto viru a způsobu jak žít s lidmi takto nešťasně nakaženými. Nevidím důvod proč by neměl ordinovat lékař s HIV. Mám zkušenost, že jsem byl ošetřen zubařem, který se neobtěžoval pracovat v rukavicích a byl to primář.....kde mám vzít jistotu, že není také HIV pozitivní? Raději se nechám ošetřit zubařem v rukavicích a v prostředí hygienicky spolehlivém, i když vím, že je lékař HIV pozitivní....A navíc, jak je možné, že se dostalo lékařské tajemství na veřejnost ? Ten kdo tuto informaci zveřejnil, by měl být řádně potrestán, a myslím si, že bude....Boží spravedlnost je a vždy bude, jen to chce svůj čas.

paila ( 24. března 2009 10:51 )

Taky mám zkušenost s albánským zubařem a kloubouk dolů. Kvalita dobrá. Ovšem to, že je HIV pozitivní mi vadí. Na 99% je sice pacient ochráněň, ale není to 100% Dobrovolně bych k lékaři s HIV nešla, i kdyby by nejlepším lékařem pod sluncem.

spelec5 ( 23. března 2009 23:33 )

Z lidského hlediska naprosto nenormální jev - lékařská stanoviska mě jako pacienta nezajímají - jim by se třeba v hubě nehrabal. To je tím, že se tady zamšstnávají lékaři, kteří za 1) neumí pořádně česky, 2) o jejich doktorátech mám pochyby, 3) za tenhle bordel může naše vláda, která není schopna zajistit na zdravotnictví peníze a tím vlastně podporuje odchod českých lékařů za lepším výdělkem. Tak aby " láska a pravda zvítězila".

Zobrazit celou diskusi