Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po ČSA touží ruský Aeroflot

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Ilustrační foto)
Autor: ČTK - 
23. března 2009
13:01

Ruský národní letecký dopravce Aeroflot se přihlásil do tendru na koupi 91,5% Českých aerolinií, který vlastní stát. Předběžnou nabídku podala 100procentní dceřiná firma skupiny Aeroflot. Přihlásily se ale také Odien Group či Air France-KLM.

Ruský dopravce Aeroflot zároveň hledá partnera z Česka nebo EU, se kterým by vstoupil do druhé etapy tendru, uvedla firma v tiskové zprávě.

Aeroflot hodlá podle svého vyjádření privatizovat pouze ČSA. Ohledně mezinárodního letiště Praha-Ruzyně žádné takové plány nemá.

Termín na podání přihlášek vypršel dnes v poledne. Přihlášku podaly mimo jiné i společnosti Unimex spolu s Travel Service, Odien Group a Air France-KLM. Seznam uchazečů má ministerstvo financí oznámit odpoledne.

Přihláška obsahuje prvotní podnikatelský plán, který dokládá záměr Aeroflotu zachovat postavení ČSA jakožto českého národního dopravce se základnou na letišti Praha - Ruzyně. ČSA si mají ponechat svoji značku, identitu i tradice. Získají schopnost operovat v podstatně širším rozsahu a budou mít lepší přístup k tranzitu v Rusku a v dalších bývalých sovětských republikách. ČSA by létaly daleko za Moskvu. Prvotní podnikatelský plán současně obsahuje směry souběžného rozvoje obou společností v případě realizace prodeje.

V souladu s evropskými předpisy a podmínkami tendru není Aeroflot jakožto společnost se sídlem mimo EU oprávněn odkoupit v ČSA vyšší než 49procentní podíl, proto hledá partnera. Dřívější jednání s PPF, Pentou a J&T skončila bez dohody.

Aeroflot je stejně jako ČSA členem letecké aliance SkyTeam. Celkem 51 procent ve firmě drží ruská vláda, její podíl v orgánech firmy je méně než 30 procent. Aeroflot loni skončil se ziskem přibližně 300 milionů USD, tedy asi šest miliard Kč.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

siroky11 ( 23. března 2009 13:21 )

Ještě že půjde tato vláda k čertu, jinak věřím tomu, že by ti chytrolíni rozhodně naše ČSA prodali rusům a měli bychom je tu opět!

Zobrazit celou diskusi